Hororový závěr dovolených. Chorvatsko zaplavil páchnoucí hmyz

Chorvatsko zaplavil otravný hmyz. Ten sice pro člověka není nebezpečný, dokáže ale pěkně znepříjemnit život. Tamní obyvatelé si stěžují na přemnožení kněžice mlhovité. Ta je typická výrazným zápachem.

"Je to už neúnosné. Každý den najdu několik smradlavých kněžic u mě doma, a to ani nemluvím o terase," postěžovala si deníku Dnevnik jedna z tamních obyvatelek. Nikdy dříve prý nic takového nezažila.

V horkých dnech ji navíc omezují i v tom, že nemůže větrat. "Nechci být uvězněná v bytě a mít okna a dveře na balkón celý den zavřená," postěžovala si. Jakmile ale otevře, otravný hmyz se nahrne dovnitř.

[chooze:article;value:523786]

Nejhorší situace prý ale nastává večer. "Když jsem si lehla do postele, v jednu chvíli jsem cítila, jak se mi něco hýbe vedle obličeje. Uvědomila jsem si, že je něco na polštáři, a byla jsem k smrti vyděšená," popsala.

Deník Jutarnji radí, aby si lidé pořídili do oken sítě. Upozorňují také na to, že hmyz má rád žlutou barvu, a proto mohou vzít žlutý papír a umístit ho dál od domu, aby se kněžice sdružovaly na něj. To by mohlo pomoct zejména v případě, že na zahradě suší prádlo.

Podle profesorky z univerzity v Záhřebu Luciji Šerić Jelaskové se ale hmyz uchyluje k lidským obydlím proto, že hledá teplý úkryt k přezimování. Lidé se tak prý nemusí bát, že by se jim v domovech kněžice přemnožily. Hledají totiž jen místo k zimnímu spánku. Znovu se začnou rozmnožovat až na jaře.

Kosatky napadly chorvatskou loď. Jejich chování bylo neuvěřitelné, říká kapitán:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.