Česko zažilo nejteplejší říjnový den. Stromy ani netuší, že se blíží zima

Například v Českých Budějovicích ještě nikdy od dob měření v říjnu takhle teplo nebylo. "Každý týden si říkáme, že už zavřeme, to sluníčko nás ale pořád drží. Lidi chtěj chodit a hrát, tak tomu dáme ještě poslední týden a uvidíme, jestli si v pátek zase neřeknem, že to bude ještě jeden," pochvaluje si současnou situaci provozovatel tamního beach areálu Lukáš Šeda.

Velkou radost z teplého podzimu mají i zemědělci. Ještě nikdy se jim nepodařilo zasít pšenici tak rychle. "K dnešnímu dni máme zaseto víc jak dvě třetiny ozimých pšenic, což není běžné. Nepamatuju to. Důvod je samozřejmě tohleto nádherné počasí," říká agronom Daniel Horváth.

[chooze:article;value:524608]

"Ve Středočeském kraji, na Ústecku i Jihočeském kraji, teploty kulminovaly na hodnotách přes 29 stupňů Celsia," vyzdvihuje teplotní maxima meteoroložka Dagmar Honsová. V Dobřichovicích u Prahy a v Doksanech na Litoměřicku bylo dokonce 29,8 stupňů.

Odborníci varují, že stromy ještě nejsou připravené na to, aby mohly shodit listí. Podobné počasí bylo třeba v roce 2009, kdy udeřila velká říjnová sněhová kalamita. "Ten rok byl velký problém, že stromy byly v listu a napadl na ně těžký sníh," vysvětlila arboristka Radka Frydrychová.

Sníh ale, zdá se, zatím nehrozí. Ochladit by se s úterními bouřkami mělo jen na 20 stupňů a víkend bude opět spíš letní než podzimní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.