Teplý podzim mate přírodu. Zmrzlináři jsou ale spokojení

Podzim si dává načas a poblázněná příroda na to reaguje kvetením. Od pampelišek, přes hořčičná pole, až po ovocné stromy. Kdekterá zahrádka vypadala 2. října tak pestře, jako v létě. 

"No není to zvykem. Už je pokročilá doba. Už by spíš ty růže měly odpočívat. Některé možná ještě rozkvetou," hodnotí rekordní teploty zahrádkář z Pěčína na Rychnovsku. Stromům to prý ale nijak neublíží a jarní řezy by měly všechno napravit.

V osadě Jizerka na Jablonecku byly v pondělí ráno sice dva stupně pod nulou, odpoledne už ale bylo o 22 stupňů tepleji. Teplý podzim si pochvalují hlavně zmrzlináři. Sezonu budou mít letos o měsíc delší. "Je to s podivem. Loni jsme končili 8. září," tvrdí zmrzlinářka z Tanvaldu.

[chooze:article;value:524184]

Naopak starosti dělají vysoké teploty včelařům. Včely jsou podle nich aktivnější, než by měly. "Nosí hodně pylu, což je podněcuje k plodování. V tuhle dobu by měly nacvičovat zimní sezení, kdy se stahujou do chumáče. Zkracujou si tím život," vysvětluje jeden z včelařů Jiří Hyršl.

"V Čechách rtuť teploměru kulminovala až na hodnotách kolem 27 stupňů Celsia, což jsou teploty, které odpovídají červenci. V průběhu úterního dne budou dokonce atakovat 30 stupňů," předpovídá pak meteoroložka Dagmar Honsová. V ohrožení je tak téměř sto let starý rekord.

Od středy se sice ochladí, ale ne na dlouho. Víkend totiž bude zase spíše letní než podzimní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.