Koranteng jako vášnivý čtenář: Žižka byl vrah, přesto z něj děláme hrdinu

Některé knihy dokáží vzbudit rozporuplné pocity, nejinak to měl i Koranteng. "Mám knihu, kterou jsem původně zavrhoval, a teď se k ní postupem času v myšlenkách vracím. Je to Vladař od Niccoly Machiavelliho, je to návod pro vladaře, jak vládnout. Je stará několik set let, ale čím dál víc aktuální," nastínil moderátor TV Nova.

V dětství ho okouzlila nejvíce kniha Lovci mamutů od Eduarda Štorcha. "To je ta nejoblíbenější, ale paradoxně moje děti vůbec nebaví. Podle mě je to ale tím, že mám tři holky. Kluci mají možná k dobrodružství blíž, kdežto holky inklinují spíš k těm princeznám," řekl Koranteng.

[chooze:article;value:523531]

​Oproti tomu u všech jeho dcer zabodovala Dášenka, když byly malé. "S tou nejmladší, které je osm, teď čteme Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy. To funguje výborně, ony jsou hrozně chytré, o životě. Nedá se říct, že to je pohádka s dobrým koncem, vždycky je ten konec něčím komplikovaný, tak to má moc ráda," prozradil.  

Oblíbený moderátor si mimo jiné libuje i v literatuře faktu týkající se letectví a války, zároveň zbožňuje dějiny. "Chystám se na knihu Žižka, pořád jsem se k ní nedostal. Nechci prozrazovat detaily, ale kdo se zaměří na jeho postavu jako celek, tak víme, že to byl lapka a vrah, zabíjel pro zisk, přesto má památníky, muzea a děláme z něj hrdinu. Byl velký vojevůdce, ale bylo to komplikovanější s tím jeho válčením," uzavřel Koranteng.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.