Koněvova ulice v Praze už není. Některým lidem to vadí, jiní si to pochvalují

Vídeňská, Poděbradova, Brněnská, od roku 1946 Koněvova. A od neděle Hartigova. "Je to ulice, která je ho hodna. Vlastně zakladatele Žižkova. Je to super pocit," okomentoval předseda Klubu přátel Žižkova Filip Stome.

Ten ale nesdílejí zdaleka všichni obyvatelé. Mezi jejich odpověďmi na dotaz štábu TV Nova, co si myslí o přejmenování ulice, například zaznělo: "Vůbec nevím, proč tohle někdo vymyslel." "By se nemuselo všechno měnit," byla další odpověď.

Dlouhodobé snahy o přejmenování ulice zesílily po odstranění sochy vojevůdce Koněva z Prahy 6 a pak i napadení Ukrajiny Ruskem. Letos v červnu návrh Prahy 3 konečně odklepla městská rada. "Koněvova ulice ponese důstojnější jméno – vlastence, stavitele a prvního žižkovského starosty Karla Hartiga," řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

[chooze:article;value:509801]

Z některých domů cedulky s nápisem Koněvova už zmizely. Oficiální představení nového názvu se přitom koná až v pondělí. Vysvětlení může být prosté. V žižkovských skupinách na sociální síti prý řada lidí projevila zájem mít doma památku.

"Proběhly tam návody na to, co dělat. Například rady typu 'no tak si tam prostě vylez po štaflích v noci a odmontuj si ji'. Tak si říkám, jestli prostě nedošlo k něčemu takovému," nabídl vysvětlení předčasného zmizení cedulek Stome.

[chooze:article;value:408500]

Asi chvíli potrvá, než se nový název uchytí. Internetová encyklopedie a některé navigace už na změnu zareagovaly, jiné zatím Hartigovu v Praze neznají. Zvyknout si musejí i taxikáři. V ulici je přes pět tisíc obyvatel, na bezplatnou výměnu dokladů mají půl roku. Přizpůsobit se musí i obchodníci. Problém se změnou názvu ulice většina z nich nemá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.