Zemětřesení zasáhlo oblast vulkánu v Itálii. Nejsilnější za 40 let, tvrdí odborníci

[chooze:gallery;value:33401]

Zemětřesení zasáhlo oblast u vulkánu Campi Flegrei, která se nachází západně od Neapole, ve středu v 3:35. Nejsilnější otřes dosáhl síly 4,2 magnituda a epicentrum se nacházelo v hloubce zhruba tři kilometry, píše italská agentura ANSA.

Otřesy pocítili lidé ve velké části Neapole. Seismologové přitom v uplynulých dnech zachytili také další, avšak slabší zemětřesení v dané oblasti. Přestože obyvatele událost velmi vyděsila, úřady neevidují žádné škody ani zraněné.

[chooze:article;value:522875]

"Bylo nejsilnější za posledních 40 let. Stalo se tak poté, co jsme zaregistrovali slabší otřesy. Událostí bylo asi 60, jejich intenzita ale byla daleko nižší," citoval portál Corriere del Mezzogiorno Antonia di Vita z vesuvské observatoře Národního institutu geofyziky a vulkanologie (INGV).

Podle něj je možné, že se v budoucnu objeví další otřesy, které budou ještě intenzivnější než doposud. Kvůli zemětřesení byly ve středu uzavřeny školy ve městě Pozzuoli. Událost ochromila také dopravu. Vlaky v Neapoli nabraly zpoždění z důvodu kontroly tratí a jejich možného poškození. V metropoli stálo i metro.

Vulkán Campi Flegrei označovaný také jako Flegrejská pole je méně známý než nedaleký Vesuv. Jeho nedávná aktivita ale vyvolala velké obavy. Sopka naposledy vybuchla v roce 1538. Podle odborníků z INGV je však i navzdory zvýšené seismické aktivitě v okolí vulkánu zatím pravděpodobnost erupce nízká.

Angličtí a italští vědci však nedávno ve studii zveřejněné v časopise Nature dospěli k závěru, že aktivita této sopky jde do aktivní fáze. Velká erupce může dle nich nastat i bez toho, aniž by jí předcházela nějaká výraznější aktivita vulkánu.

Zemětřesení v Maroku si vyžádalo téměř 3 000 obětí. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.