Levný benzín i potraviny. Státní svátek oslavili Češi nákupní horečkou v Polsku

Jako v Česku si ve čtvrtek připadali Poláci v mnoha obchodech poblíž českých hranic. Tisíce Čechů tam vyrazily na nákupy. Například v Těšíně před jedním ze supermarketů až na několik výjimek stála jen auta s českými espézetkami.

V některých obchodech se tvořily dlouhé fronty u pokladen, někteří zákazníci čekali na zaplacení i hodinu. Mezi nakupujícími byla také Renáta Palicová. Z Frýdku-Místku do Těšína to má autem třicet kilometrů, přesto se jí prý nákup vyplatí. "Ušetřím, řekla bych, skoro jednou tolik. My tu kupujeme ještě i cigarety, to je hodně velký rozdíl," srovnala Palicová. Češi hlavně nakupovali kuřecí maso a brambory.

Fronty byly také před čerpacími stanicemi. Nával Čechů usměrňovali zaměstnanci pump. "Tady máte 32 korun za litr, u nás 42 korun, to je rozdíl deset korun na litru," srovnal jeden z řidičů.

[chooze:article;value:523702]

​"Za tři týdny v Polsku budou volby, a to je jeden z velkých důvodů, proč jsou tam stále levnější nejen potraviny, ale například i pohonné hmoty," objasnil datový analytik společnosti Natland Petr Bartoň.

Ať už bude nová vláda v Polsku po volbách jakákoliv, podle ekonomů zřejmě skončí doposud platné daňové výjimky, díky kterým jsou ceny potravin a pohonných hmot nižší.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.