Salmonela v kuřecím mase. Veterinární správa stahuje zásilky z Brazílie

Mimořádná kontrolní akce zaměřená na drůbeží maso ze zemí mimo Evropskou unii odhalila bakterie u dvou zásilek kuřecího masa původem z Brazílie. První výrobek s názvem "Kuřecí prsa hluboce zmrazená 2 kg" má trvanlivost do 31. ledna 2025, část produktu distribuoval také řetězec Makro. Z trhu zmizí přes 10 tun tohoto masa.

"Úřední vzorek byl odebrán ve skladě společnosti SOFIL s. r. o., v Praze 6. Prvotním dovozcem do Česka a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku. Ve skladech bylo pozastaveno více než 1 200 kg masa a SVS zakázala jeho distribuci," uvedl v tiskové zprávě mluvčí správy Petr Vorlíček. Distributoři nyní oslovují odběratele s nabídkou na vrácení zboží.

Fotografie prvního výrobku:

​Druhý výrobek stahovaný z trhu má název "Kuřecí prsní řízek bez kosti a kůže 2 kg" a minimální trvanlivost do 3. dubna 2025. Celkem bude staženo přes 1,2 tuny výrobku. 

"Vzorek, v němž následně vyšetření ve Státním veterinárním ústavu přítomnost salmonel prokázalo, byl odebrán ve skladu společnosti Polar Trading, s. r. o., v Kostelci nad Černými lesy. Šarže, v níž byly salmonely nalezeny, byla součástí větší zásilky," informoval Vorlíček. SVS v současnosti případ došetřuje a stahuje výrobek od odběratelů. Byly jimi především restaurace a jídelny.

[chooze:article;value:522622]

​Bakterie nalezené v mase způsobují onemocnění zvané salmonelóza, které se projevuje střevními potížemi. Do těla se mohou dostat z kontaminovaného prostředí nebo použitím kontaminované potraviny. Dostatečné tepelné zpracování bakterii zničí.

​Druhý výrobek se salmonelou:

V Česku se objevil nový typ salmonely. Je velmi infekční a má těžký průběh:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.