Několik asteroidů se řítí k Zemi! Dva jsou velké jako dům, jeden jako letadlo

Astronomové z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) informovali, že k Zemi míří rovnou několik asteroidů. K naší planetě se přiblíží v pátek a v sobotu.

První dva objekty proletí kolem Země už v pátek 1. září. Asteroid 2023 QB2 je podle expertů velký přibližně jako dům. Měří v průměru kolem 18 metrů a pohybuje se rychlostí přes 25 tisíc kilometrů za hodinu. K naší planetě bude nejblíže na vzdálenost 3,19 milionu kilometrů.

[chooze:article;value:516548]

Druhý asteroid s názvem 2023 QZ1 je o něco rychlejší. V průměru dosahuje rychlosti přes 35 tisíc kilometrů za hodinu. Je také podstatně větší, jeho velikost odborníci odhadují kolem 49 metrů. Planetu pak má minout na vzdálenost 6,97 milionu kilometrů.

Hned 2. září očekávají astronomové průlet dalších dvou objektů. Asteroid 2023 QU se řítí rychlostí přes 35 tisíc kilometrů za hodinu. "Tento objekt o velikosti letadla o průměru asi 30 metrů se k Zemi přiblíží na vzdálenost 5,22 milionu kilometrů," uvedl portál Hindustan Times.

Přibližně velký jako dům je i poslední asteroid 2017 BY32 o velikosti zhruba 18 metrů. Za hodinu urazí přes 12 tisíc kilometrů. Planetu mine na vzdálenost 6, 29 milionu kilometrů.

Podle astronomů však není důvod k panice. Všechny objekty by Zemi měly minout. Odborníci přesto všechny asteroidy bedlivě sledují, kdyby některý z nich změnil svou dráhu.

Virgin Galactic vyslala do vesmíru první komerční let. Více se dozvíte v následující reportáži (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.