Pro rodinu Martínka boj nekončí. Musí pro něj teď vybrat správnou kliniku

Šance na léčbu malého chlapce se už brzy stane skutečností. Martínka teď v nejbližší době čeká cesta do jednoho z akreditovaných center pro léčbu jeho nemoci, a to buď ve Francii, anebo v Itálii.

"Musíme to teď všechno zorganizovat, domluvit. Řešíme to s našimi lékaři v Motole a žádost budou posílat oni. Doufám, že léčba Martínka začne co nejdříve, zatím ale nemám bližší informace. Musíme počkat na nabídku ze zahraničních center," řekl Martínkův otec Tomáš Zatloukal.

Celková částka, kterou se podařilo vybrat, dokonce už překročila hranici 130 milionů korun. A protože je to veřejná sbírka, všechny peníze poputují k rodině Zatloukalových. "My jsme připraveni ty finance odeslat klidně zítra. Teď bude záležet na tom, jak se vlastně rodiče Martínka domluví, kterou kliniku si vyberou," uvedl mluvčí Donia David Procházka. Ani samotná organizace si z celkové částky nic nenechá.

[chooze:article;value:523882]

Rodina zatím nechává veškeré peníze na účtu sbírky. Poté, co se dozví, na kolik přesně léčba vyjde, rozhodnou se, co s penězi udělají dál. Martínka teď čeká takzvaná genová terapie. Podle informací od výrobce má lék formu infuzního roztoku, který je třeba před podáním rozmrazit a připravit k podání.

Samotná aplikace léku probíhá tak, že si lékař označí cílové body v mozku pacienta, kam pomocí kanyly vpraví dané množství roztoku. "Buňky, které předtím neprodukovaly enzym dekarboxylázu, ho produkovat začnou a v podstatě se normálně obnoví funkce systému," vysvětlil Zatloukal.

Lék smí podávat pouze kvalifikovaný neurochirurg za přísných podmínek přímo na operačním sále. "Předpokládám, že ho bude doprovázet nějaký lékař z Motola. U zákroku chci být i s manželkou a pak i po dobu hospitalizace," dodal Zatloukal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.