Měla léčbu Martínka uhradit pojišťovna? Politici se nemohou dohodnout

Ministerstvo financí v pondělí jednalo o tom, že sbírka na Martínka se zřejmě nebude muset danit. O den později je definitivně jasno. "Na příjmy z veřejné sbírky se vztahuje osvobození od zdanění. Týká se to i tohoto případu a o žádnou výjimku ze strany ministerstva se tedy nejedná," informoval mluvčí ministerstva financí Petr Habáň.

"Rodiče pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu. Neuplatní se ani česká DPH, lék bude podán v zahraničí. ČR si z peněz nevezme žádnou daň," dodala Finanční správa.

Nejde ale jen o zdanění sbírky. "Tohle je ukázka toho, že bychom se tomu měli napříč politickým spektrem věnovat, a je ostuda, že není schopna pomoct vláda, potažmo zdravotní pojišťovna, a musí docházet k tomu, že se na nemocné děti i dospělé musely pořádat sbírky," útočila poslankyně Karla Maříková (SPD).

[chooze:article;value:523832]

"Otázka toho, jestli léčba má nebo nemá být hrazená, není otázka úplně pro politiky. To je otázka na úředníky. Ty zákony jsou nastavené tak, že i léky, které jsou pro vzácné onemocnění a tím pádem velmi drahé, se můžou dostat do úhrad," vysvětlil místopředseda Výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL).

Podle opozice ale měli vládní politici zajistit například další jednání s pojišťovnami o úhradě. "Vždycky se mají hledat cesty a já nevěřím tomu, že je jen jedna. Měli svolat odborníky, ne si umýt ruce a říct, že se nedá nic dělat," prohlásila místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

"Předpokládám, že koalice a ministr Vlastimil Válek (TOP 09) budou hledat takové řešení, aby v globalizovaném světě mohlo lépe fungovat to, že když někde funkční lék je, tak abychom se k němu mohli dostat," podotkla poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Rodiče by se v případě, že neuspějí u pojišťovny, mohli obrátit například na Státní ústav pro kontrolu léčiv. "Myslím, že je to jedna z cest, že se mohou obrátit na SÚKL, aby odůvodnil, proč ten lék nebyl připuštěn do veřejného zdravotního pojištění," řekl Philipp.

[chooze:article;value:523490]

Řešením by mohlo být například navýšení doplatků u léků, které nejsou nezbytné. "Pokud bychom u těchto věcí zvýšili doplatky za to, že se chováme nějakým způsobem nezodpovědně, a zároveň bychom u těchto věcí, za které nikdo nemůže a už vůbec ne to malé dítě, dali větší možnost čerpat prostředky na takovéto léky, to by bylo řešení, ale to je reforma zdravotního pojištění, která by trvala léta a léta," myslí si Urbanová.

Zařazení léku na seznam hrazených pojišťovnami umožňuje zákon o veřejném zdravotním pojištění, v případě Martínka pojišťovna ale žádost rodiny odmítla. Svaz zdravotních pojišťoven zatím případ komentovat nechce, dokud neprostuduje potřebné materiály.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.