Ministerstvo připravilo velké změny v energetice. Ochrání zákazníky, tvrdí

"Přinese modernizaci energetiky a lépe ochrání zákazníky," prohlásil o novele ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Ministerstvo ji představilo v tiskové zprávě.

Jednou z hlavních změn, které připravilo, je možnost pro zákazníka ukončit smluvní vztah s obchodníkem, který nemá zajištěnou bezpečnou obchodní strategii.

"Jde o situaci, kdy si obchodník nezajistil dostatek elektřiny nebo plynu dopředu na stanovené období. Jedná se o reakci na krachy alternativních dodavatelů na podzim roku 2021, které způsobily řadě zákazníků problémy. Tímto opatřením chceme zabránit opakování kauzy Bohemia Energy," oznámil Síkela. 

[chooze:article;value:522051]

Podle ekonomky Jany Matesové takové opatření mělo existovat už dávno. Informovat zákazníky o tom, jestli se to týká jejich dodavatele, by podle ní měl Energetický regulační úřad.

"Mělo by to být jeho pravomocí a povinností jednotlivých dodavatelů, aby mu tyto informace sdělovali. On je pak má publikovat. Stačí, když je zveřejní na svých stránkách. Nebo je mohou publikovat sami dodavatelé, ale Energetický regulační úřad to musí kontrolovat," řekla TN.cz ekonomka.

To potvrdilo i ministerstvo. "Obchodník s elektřinou nebo plynem bude mít povinnost stanovit hodnotu takzvaného indexu zajištění obchodníka. Hodnotu obchodník zveřejní vždy k 31. březnu a 30. září daného roku a do pěti pracovních dnů ji oznámí Energetickému regulačnímu úřadu," přiblížil pro TN.cz mluvčí Marek Vošáhlík.

[chooze:article;value:522909]

V indexu bude muset obchodník procentuálně vyjádřit podíl množství elektřiny nebo zemního plynu, který má obchodník zajištěný pro následující tři roky, a předpokládaného množství elektřiny nebo plynu, které v tomto období dodá zákazníkům, kteří mají smlouvu s pevně sjednanou cenou.

"Tuto informaci bude muset obchodník zveřejnit na svých webových stránkách. Zákazník má právo vypovědět bez postihu závazek ze smlouvy s pevně sjednanou cenou, pokud je aktuální hodnota indexu nižší než 70 %, případně pokud ji obchodník vůbec nezveřejní," dodal Vošáhlík.

[chooze:article;value:523399]

Dále podle novely budou mít obchodníci, kteří mají nejméně 200 tisíc odběrných míst zákazníků, povinnost nabídnout takzvanou smlouvu s dynamickou cenou. Uzavřít ji následně musí s každým, kdo o to požádá a má průběhové měřidlo.

Cena energií by se tak pro tyto zákazníky řídila cenami na krátkodobém trhu. Mohou tak mít levnější energie ve chvíli, kdy na trzích jejich cena klesá. 

"Někdy zákazník může vydělat, někdy prodělat. Dodavatel bude povinen zákazníka informovat o výhodách a rizicích dynamické ceny. Spotové produkty povolujeme pouze pro zákazníky, kteří mají odběrné místo s průběhovým měřením," upozornil zástupce vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva René Neděla.

[chooze:article;value:522097]

"Je potřeba, aby to někdo sledoval a věděl, co se na trhu děje. Vyplatí se to převážně pro velké firmy, velké obce. Malé obce, menší firmy a domácnosti této nabídky spíše nevyužijí," myslí si Matesová.

Uzavírání takových smluv má ale pro dodavatele podmínku. Musí dát spotřebiteli možnost smlouvu ukončit, když s ní nesouhlasí.

Zároveň nově podle ministerstva má mít obchodník povinnost informovat o automatickém prodloužení smlouvy po uplynutí doby určité. "Alespoň 30 dní před uplynutím termínu pro skončení doby určité musí obchodník zákazníka aktivně oslovit a o dané skutečnosti jej informovat, obdobně to platí u smluv, které jsou uzavřeny na 36 měsíců," uvedl mluvčí rezortu Vojtěch Srnka.

"Momentálně k novele nemám více informací, ještě se k nám totiž nedostala. Hlavně mě potom zajímá reakce mezirezortu," reagoval pro TN.cz místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Připomněl také, že poslanci stále probírají novelu lex OZE II, která je stále v prvním čtení. 

Naše Česko s Michalem Kocůrkem a Janem Fouskem o cenách energií (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.