Brno stoplo tendr na kotel pro spalovnu. Opozice i ekologové rozhodnutí kritizují

Plánovaný kotel za miliardy už teď pořádně zatápí brněnskému magistrátu. Ještě loni to byl projekt s nejvyšší prioritou, který by pomohl Brnu zbavit se závislosti na plynu, ale teď od něj vedení města dává ruce pryč. "Mně nejvíc vadí, že by se do Brna vozil odpad z celé republiky," prohlásila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

To je přitom základní princip spalovny, která na tomto modelu vydělává Brnu obrovské peníze. Každý, kdo tam přiveze odpad, musí zaplatit, a městská společnost tím získá palivo pro výrobu elektřiny a tepla. Opozice na radnici pozastavení projektu ostře kritizuje.

"Námitky paní primátorky jsou zajímavé, ale ten projekt má posouzení vlivu na životní prostředí," připomněla zastupitelka Jana Drápalová (Zelení).

[chooze:article;value:506381]

​Projekt sice získal všechna povolení, ale zároveň budí řadu pochybností. Spalovna původně počítala s cenou dvě a půl miliardy, nakonec ale nabobtnala na čtyři a půl. Ve výběrovém řízení navíc zůstal jediný zájemce. Obhájci projektu se shodují, že městu se nový kotel vyplatí i tak. "Vůbec nechápu, že to chtějí zastavit. Je na to třímiliardová dotace z fondů na rozvoj," dodala Drápalová.

V brněnské spalovně se teď potkávají zájmy velkých hráčů v energetice. Policie údajně prověřuje i souvislost s vydíráním primátorky, ale ta to odmítá. Brno teď stojí před rozhodnutím, jestli jít do projektu, který je sice drahý, ale zároveň dotovaný. Zastupitelé si nechali znovu přepočítat náklady a zisky. "Výsledky budou hotové za 14 dnů," řekl mluvčí brněnské spalovny Michal Kačírek.

[chooze:article;value:505081]

​Pozastavení zakázky kritizují i někteří klimatologové. Brno prý v podstatě nemá jinou možnost, jak se odpadu zbavit. "Jediná cesta, jak skončit se skládkováním, je ten odpad spalovat. Brněnská spalovna je vynikající a ten kotel už dávno potřebuje," prohlásil klimatolog Jan Holan.

"Brno tu spalovnu potřebuje. V České republice skládkujeme pořád ještě přes tři miliony tun odpadu ročně," upozornil poradce v energetice Jaroslav Hyžík. Brno má v současnosti dva funkční kotle na odpad. Stavbou nového by spalovna vyrobila o polovinu víc tepla a o 230 procent víc elektřiny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.