Britové si brzy už nezakouří. Vláda chce vymýtit prodej klasických cigaret

Lidé, kteří se narodili po 1. lednu 2011, si v Británii klasické cigarety už možná nikdy nekoupí. Takový krok zvažuje britská vláda. Zákaz prodeje by měl platit od roku 2026 a cílem je postupně vytlačit cigaretový kouř z Britských ostrovů.

"Kouření je smrtelný zlozvyk. Každý rok zabíjí desítky tisíc lidí a představuje obrovskou zátěž pro národní zdravotní systém a ekonomiku," řekl mluvčí britské vlády Max Blain.

[chooze:article;value:518469]

Podle tamního ministerstva zdravotnictví vyjde léčba kuřáků Brity až na v přepočtu 67 miliard korun ročně. Podle šéfa resortu má tamní vláda lidem pomoci s odvykáním. V plánu je poskytnout až milionu kuřáků elektronické cigarety a motivovat těhotné ženy, aby přestaly kouřit pomocí systému poukázek a příbalových letáků v krabičkách cigaret. Británie by tak měla jít ve stopách Nového Zélandu, kde zákaz začal platit letos.

"Jak bude mladá generace stárnout, nebude si moci legálně koupit tabák," prohlásila náměstkyně britského ministra zahraničí Ayesha Verrallová. Británie vyhlásila boj proti kouření a klasických cigaret by se jako první evropská země chtěla zbavit už do roku 2030. Česko podobný krok zatím neplánuje.

Ačkoliv se chce Spojené království zbavit cigaret už za sedm let, realistické odhady naznačují, že to nestihne. Bez výraznějších opatření dosáhne Británie svého cíle nejdřív v roce 2037, v nejchudších oblastech prý až v roce 2044.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.