Speciální vyšetření zachraňuje životy. Řada lidí, kteří na něj mají nárok, o tom neví

Rakovinou plic každoročně v Česku onemocní okolo 6 500 lidí. Na prvním místě mezi příčinami vzniku onemocnění je kouření. Česká onkologická společnost ČLS JEP na svém webu připomíná, že jako "těžký kuřák" je definován ten, kdo kouřil alespoň 20 cigaret denně po dobu alespoň 20 let, nebo 40 cigaret denně po dobu 10 let.

Právě pro tuto skupinu lidí je určen projekt časného záchytu karcinomu plic spuštěný v minulém roce. Na prevenci tohoto typu mají nárok aktivní a bývalí kuřáci ve věku od 55 až 74 let, kteří vykouřili 20 a více tzv. balíčkoroků (například pokud člověk kouřil jeden rok jednu krabičku cigaret denně, nebo dvě krabičky půl roku, nebo půl krabičky dva roky).

[chooze:article;value:503889]

​Nárok na screening

Nekuřáci nebo lidé mladší 55 let na preventivní screening nárok nemají, pokud nemají příznaky onemocnění. "Program časného záchytu karcinomu plic byl navržen pro kuřáky a ex-kuřáky, protože se obecně u kuřáků vyskytuje rakovina plic mnohem častěji než u nekuřáků a může u nich mít poskytovaný program větší přínos. Bohužel doposud nebyla vědecky doložena účinnost tohoto screeningového programu u nekuřáků, proto jim není tento populační program nabízen," objasnil redakci TN.cz mluvčí Ondřej Jakob s tím, že věková limitace a počty vykouřených cigaret byly stanoveny na základě klinických dat a odborných publikací.

Podle předsedkyně českých plicních lékařů Martiny Koziar Vašákové je nutné hledat jev ve skupině lidí, kde se nejspíše objeví. "Logicky všechny screeningové programy, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, musí prokázat i nákladovou efektivitu. Musíme hledat ten jev, nádor nebo vadu ve skupině, kde je nejpravděpodobnější, že se vyskytne," uvedla předsedkyně českých plicních lékařů Martina Koziar Vašáková a dodala, že u nekuřáků je rakovina plic vzácnou diagnózou.

[chooze:article;value:521095]

​"Jde o slabá procenta. Jsou to bohužel většinou mladí lidé, kteří mají geneticky vzácné nádory, ale ve srovnání s proporcí kuřáků je jich málo. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom dokázali předpovědět, že někdo tento nádor může dostat, protože ti mladí lidé pak chodí velmi pokročilí, ale na to zatím bohužel nemáme klíč," konstatovala Koziar Vašáková.

Povědomí o projektu

Pacienta vhodného na preventivní screening plic může doporučit každý lékař, primárně to však bývají praktičtí a plicní lékaři. "Chceme, aby třeba i onkologové, kteří mají svoje pacienty vyléčené z jedné diagnózy a jsou to zároveň i kuřáci, je posílali ke screeningu. Tito lidé mají extrémně vysoké riziko vzniku rakoviny plic jako druhého nádoru," řekla Koziar Vašáková.

Pacienty vhodné k tomuto vyšetření by měli vytipovávat také praktičtí lékaři. "Spolupracujeme s nimi, spolupracovali jsme s nimi při tvorbě toho screeningu, ale bohužel zjišťujeme, že někteří praktici, i když je to na jejich webech a konferencích, tak na to nedbají, neslyšeli to, nebyli tam," nastínila lékařka, kde je ještě místo pro zlepšení v rámci rozšiřování povědomí o projektu.

Dle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v rámci programu za období 1. 1. 2022 až 31. 3. 2023 praktickými lékaři osloveno 10 122 osob, z nichž přibližně 49 % souhlasilo s účastí v programu. "V uvedeném období bylo u pneumologů vyšetřeno celkem 6 144 osob a 3 983 osob podstoupilo první nízkodávkové CT (LDCT). Na základě prvního LDCT vyšetření mělo 121 osob pozitivní výsledek a tito pacienti byli odesláni na další došetření," informoval mluvčí Jakob.

[chooze:article;value:519623]

​Nápomocné by podle pneumoložky Koziar Vašákové bylo také to, aby se populace o preventivní screening plic zajímala sama od sebe. V plánu je jednání s pojišťovnami, které by svoje klienty mohly plošně oslovit. "Pojišťovna ale neví, jestli ten daný člověk kouří, nebo ne. Je potřeba, aby lidé věděli, že do této kategorie patří, a na screening se dostavili," uvedla Koziar Vašáková a dodala, že to některým může zachránit život. 

Jedním z prvních příznaků, který by měl člověka upozornit na to, že je něco špatně, je kašel. Když se změní jeho charakter, objeví se krev, člověk se začne zadýchávat nebo pocítí jakékoli plicní symptomy nebo i celkové, například hubnutí, může se jednat o rakovinu plic. "Když se změní charakter vašeho kašle, okamžitě běžte buď na plicní, nebo k praktikovi a chtějte rentgen," vzkázala Martina Koziar Vašáková populaci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.