Tisíce vojáků dobyly zpět věznici, kterou ve Venezuele léta ovládal gang

Operace ve věznici Tocorón na severu země se kromě armády a policie zúčastnili i příslušníci národní gardy z celé Venezuely s mnoha obrněnými vozidly. Nad vězni, kterých tam bylo odhadem šest tisíc, tak měli vojáci téměř dvojnásobnou přesilu, informoval investigativní list El Pitazo.

Gang Tren de Aragua ovládal věznici devět let a vytvořil si tam základnu pro své akce ve Venezuele, Kolumbii, Peru, Ekvádoru či Brazílii. Zabývá se nejpestřejší kriminální činností od obchodování s drogami a lidmi přes vydírání, nájemné vraždy, únosy po pašování šrotu nebo telefonní podvody. Právě nátlak postižených zemí zřejmě přinutil venezuelskou vládu k akci.

[chooze:article;value:482161]

​Členové gangu se volně pohybovali po vězení i mimo něj, měli k dispozici mobilní telefony, internet, kabelovou televizi, klimatizaci, bazén, restauraci, minizoo, noční klub s diskotékou nazvaný Tokio s nepřeberným množstvím alkoholických nápojů a drog. Ostatní vězni pro ně museli pracovat či platit "nájem" ve výši šesti až deseti dolarů týdně.

Za některými vězni se dokonce do káznice přestěhovaly manželky i s dětmi, uvedla BBC.

Vůdce gangu Héctor Guerrero Flores, přezdívaný Niño Guerrero, si ve věznici odpykával sedmnáctiletý trest za vraždu a obchodování s drogami. Jak upozornil El Pitazo, společně s celým vedením zločinecké organizace uprchl týden před zásahem armády. Uteklo i mnoho dalších vězňů, kteří použili připravené tunely a skrývají se v horách.

Vláda sice označila operaci na "likvidaci centra spiknutí a zločinu" za úspěšnou s tím, že dostala věznici pod kontrolu, vězni budou přemístěni jinam a objekt rekonstruován. Neuvedla však, kolik vězňů uteklo a kolik si akce vyžádala zraněných či obětí ani jaký je osud vůdců zločinecké skupiny. Podle El Pitazo se mocný gang rozbít nepodařilo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.