PŘEHLED: Bydlení skoro za hubičku. Města nabízejí levně byty k pronájmu

Obecní byty nabízí řada velkých i menších měst v Česku. Například Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, ale i Přerov nebo Krnov. Pronájem městského bytu bývá levnější než komerční pronájmy, cena ovšem není jediný faktor, který by zájemci měli brát v potaz. Tento typ bydlení totiž může mít podle realitního experta Tomáše Kučery i svoje nevýhody.

"Když město změní názor nebo bude chtít byty pro někoho jiného nebo je bude chtít prodat, tak nájemce s tím v zásadě nic neudělá. V komerčním nájmu je v pozici platícího, pronajímatel inkasuje jeho peníze, které ho zajímají primárně, je tak i v lepší vyjednávací pozici. Například v tom, jak dlouho v bytě zůstane nebo nezůstane," vysvětlil Kučera a dodal, že to, že nájemník platí v městském bytě nízký nájem, je vykoupeno tím, jakým způsobem k jeho bydlení bude daná obec přistupovat.

Praha

V hlavním městě je nyní 31 180 obecních bytů, uvádí magistrát na svém webu. Tyto byty jsou nabízeny především podporovaným profesím – učitelům, hasičům, zdravotníkům, policistům a sociálním pracovníkům. Část je pak určena seniorům, zdravotně hendikepovaným a lidem v bytové nouzi. 

[chooze:article;value:515868]

Například Praha 9 minulé pondělí vyhlásila výběrové řízení na pronájem bytů, které má ve správě, za smluvní nájemné formou aukce. V nabídce je osm bytů, přičemž nejnižší vyvolávací cena u jednoho z nabízených bytů činí 7 925 korun. Aukce se smí účastnit jen řádně přihlášení zájemci, nutné je také splnit veškeré podmínky výběrového řízení, které je možné dohledat zde.

Brno

I ve druhém největším městě Česka se dají najít obecní byty k pronájmu. Městská část Brno-střed sice kvůli změně pravidel pronájmu obecních bytů momentálně pozastavila nabídku bytů pronájmu až do října, ale ostatní části nabízí bytů hned několik. 

Brno-Královo Pole hledá nájemníky do dvou bytů – 1+0 a 2+kk. Menší byt pronajme za 4 200 korun čistého nájemného, nájemce ale musí počítat ještě s poplatky za energie. U většího bytu měsíční nájemné bez poplatků činí 6 885 korun po první tři roky pronájmu, poté se zvýší na 13 770 korun.

[chooze:article;value:518538]

Brno-Žabovřesky nyní mají pět volných bytů k pronájmu. Lidé, kteří jsou zapsáni na seznamu žadatelů o pronájem v této městské části, si mohou podat registraci na tyto konkrétní byty. U všech z nich činí nájemné 135 Kč/m²/měsíc. Poměrně širokou nabídku bytů zveřejnilo také Brno-sever. Mezi nimi najdete byt 1+1 na ulici Vranovská za 3 132 čistého nájemného, k čemuž je ještě potřeba přičíst poplatky.

Další města

Také Ostrava nabízí zájemcům o městské byty několik možností. Například byt 2+1 na ulici Fráni Šrámka přijde na 6 560 korun měsíčně bez poplatků, které jsou odhadovány na tři tisíce korun. V části Ostravě-Přívoz je pak možné si pronajmout byt za 75 Kč/m²/měsíc, je to ale cena bez dalších poplatků. Kompletní nabídku bytů v této městské části najdete zde, podmínky výběrového řízení pak pod tímto odkazem.

[chooze:article;value:518600]

​V Olomouci jsou momentálně volné tři městské byty – na ulici Balbínova a Holická. Za byty na Holické ulici město chce 64,70 Kč/m²/měsíc, za ten na Balbínově potom 110 Kč/m²/měsíc. Poplatky pak činí dalších několik tisíc korun. Detaily výběrového řízení si můžete nastudovat zde.

Obecní byt je také možné získat v Plzni. Město aktuálně hledá nájemníka mezi registrovanými zájemci ze skupiny lidí nad 36 let, který v bytě bude žít sám. Výše základního nájemného je 2 449 Kč/měsíc. Podrobnosti k pronájmu jsou zveřejněny tady.

[chooze:article;value:520201]

​Také menší města nabízejí možnost pronájmu městského bytu. Poměrně širokou nabídku má v současnosti Přerov. Například na ulici Bartošova je možné bydlet v obecním bytě za 70 Kč/m²/měsíc bez poplatků. Dále se platí za vybavení bytu a energie. Některá výběrová řízení právě skončila, zájemcům se vyplatí stránky města sledovat pravidelně. 

Výhodné obecní bydlení se dá najít také v Krnově. Nejnižší pronájem nabízeného bytu je 2 268 korun za měsíc bez poplatků. V nabídce jsou další tři, žadatelé však musí splnit určité podmínky, aby jim byl nájem bytu přidělen. Podrobnosti naleznete zde.

[chooze:poll;value:d3173ec15c0dff833179e8cec5d5862aa7aba9b9]

Propadnou se ceny bytů? Dle odborníků může dojít k vlně jejich výprodejů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.