MAPA: Kde hrozí zemětřesení? Riziko je vysoké v turisty oblíbených destinacích

Mapa nebezpečí zemětřesení v Evropě organizace EFEHR zobrazuje stupeň rizikovosti výskytu zemětřesení pro jednotlivé oblasti. Nízké riziko je vyobrazeno bílou barvou, vysoké pak tmavě červenou až fialovou. V tmavých barvách se nachází mimo jiné státy také Itálie, již poslední zemětřesení zasáhlo v noci na pondělí. Se sílou 4,8 stupně patřilo k těm slabším, obešlo se bez zranění i výraznějších škod.

Situaci v Itálii pro pro TN Live popsala Miroslava Ferrarová, která v zemi žije. "Bylo to silné zemětřesení, ale nebyly zaznamenány žádné škody na majetku, ani na lidech. Lidé byli vyděšení, volali 112, ale naštěstí se nic nestalo. Preventivně byly zavřené školy a vysokorychlostní vlaky odklonili na jiné trasy. Jinak je situace pod kontrolou, alespoň co se týče civilní ochrany," informovala v pondělí ráno Ferrarová.

Mapa seismického rizika:

Země s největším rizikem

Podle Ferrarové jsou Italové na zemětřesení zvyklí. "Je to bohužel v celé Itálii, žádný region není v klidu. Lidé se tolik nebojí, když to zaznamenají. V minulosti ale proběhla ničivá zemětřesení, a není to tak dávno," řekla Ferrarová. Kromě Itálie patří k evropským zemím s největším rizikem zemětřesení podle odborníků také Turecko, Řecko, Albánie a Rumunsko. Následují ostatní balkánské země, například turisticky oblíbené Chorvatsko.

Nebezpečí je značné i v některých regionech Rakouska, Francie, Německa, Belgie, Francie, Německa, Islandu, Norska, Portugalska, Slovinska, Španělska a Švýcarska. Seismologové ale upozorňují, že přírodní jev se může vyskytnout i v oblastech s nízkým a středním seismickým nebezpečím

[chooze:article;value:522208]

​Evropské středomořské seismologické centrum v průběhu času aktualizuje interaktivní mapu zemětřesení v Evropě. Nejtmavší barvou jsou zobrazeny oblasti, kde zemětřesení proběhlo v posledních dnech a hodinách. Světle žluté až bílé jsou potom oblasti, kde se s otřesy setkali před dvěma a více týdny.

Mapa zemětřesení v Evropě:

Pravidla chování při zemětřesení

Zemětřesení předpovědět nelze. ​"Každá oblast má nějaký svůj režim. V podstatě akorát na statistických výpočtech se dá říct, že třeba v následujících 50 letech tam bude s nějakým magnitudem zemětřesení, ale více se říci nedá," řekla pro TN.cz seismoložka Jaroslava Plomerová k tomu, jak obtížné je zemětřesení předpovídat. 

Lidé, kteří se ocitnou na místě s probíhajícím zemětřesením, by se měli urychleně vzdálit od všech budov, jestliže je to možné. "Opustit budovy, jít okamžitě pryč. Když je to silnější zemětřesení, tak to ty lidi i vzbudí. Ovšem je otázka, nakolik stihnou opustit budovy," dodala Plomerová s tím, že nejlepší je odejít do volného prostranství.

[chooze:article;value:515593]

​Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky doporučuje vyhledat nejbližší bezpečné místo, pokud se člověk při zemětřesení nachází v budově, například rám dveří, nebo úkryt pod pevným stolem. Ještě před cestou do seismicky aktivních oblastí by si pak turisté měli nastudovat důležitá telefonní čísla a lokální návod pro případ zemětřesení nebo příchod vlny tsunami.

Situaci v Itálii okomentovala ve vysílaní TN Live Češka žijící v Itálii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.