Pilot se katapultoval, moderní stíhačka zmizela neznámo kam. Armáda prosí o pomoc veřejnost

Pilot spadající pod americkou námořní pěchotu se v neděli kolem druhé odpoledne katapultoval nad Jižní Karolínou. Pilotoval stíhačku F-35B. Dle informací portálu The Drive, který se zabývá také vojenskou tématikou, pilot, který se na padáku snesl poblíž Charlestonu, je ve stabilizovaném stavu.

Armáda začala okamžitě po stíhačce pátrat. Stroj vybavený stealth technologií ale zatím nenašla. Stíhačka byla zřejmě před katapultáží nastavená na autopilota. Je tedy otázka, kam až mohla doletět. S plnou nádrží je dolet necelých 1 700 kilometrů.

[chooze:article;value:520779]

​Jak uvedla agentura AP, armáda prosí o pomoc i civilisty. Ti, pokud něco viděli nebo mají informace, které by mohly vést k nalezení stroje, se mohou obrátit na speciální telefonní linku. "Na základě poslední známé pozice stíhačky a ve spolupráci s dalšími úřady se zaměřujeme na hledání v okolí charlestonské základny a u jezer Moultrie a Marion," uvedli zástupci charlestonské základny amerického letectva.

Lockheed Martin F-35A Lightning II poprvé vzlétla v roce 2016. F-35B byly do služby poprvé zařazeny v roce 2015. Česká republika nyní jedná o pořízení F-35A, 24 strojů by mělo stát více než 100 miliard korun, součástí toho je ale i výzbroj a výcvik. Stroj F-35 pro americkou armádu s motorem Pratt & Whitney F135 stojí asi 80 milionů dolarů, tedy zhruba 1,8 miliardy korun, uvedl americký online magazín Air And Space Forces.

Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku září o nákupu stíhaček F-35:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.