Nový způsob léčby atopického ekzému. Dostanou se k ní ale jen někteří pacienti

Ke klasickým metodám léčení atopického ekzému, jako je například využití dermatologických léků, krémů a kožních přípravků či fototerapie, přibývá nová biologická léčba. Podle dermatoložky Moniky Arenbergerové má ekzém každé páté dítě a závažnou formou nemoci trpí přes 21 tisíc Čechů. Moderní léčbu přesto využívají zatím jen stovky pacientů ročně. 

Podle registru BIOREP loni biologickou léčbu dostalo přes 800 pacientů. V současné době jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny čtyři přípravky k biologické léčbě, a to pouze těžkým případům.

[chooze:article;value:436729]

​Největší česká zdravotní pojišťovna VZP umožnila loni nejmodernější léčbu necelým 500 lidem. "Jednalo se o pacienty s nejtěžšími formami této choroby," uvedl předseda správní rady VZP Tom Philipp. Oproti loňskému roku se podle něj zvýšil jejich počet o třetinu. 

"Je pravda, že oproti roku 2021 došlo ke stoprocentnímu nárůstu počtu takto léčených pacientů. Pořád jsme ale v situaci, kdy 24 z 25 pacientů nemá účinnou léčbu. Podstupují ji navíc téměř výhradně pacienti s těžkým stupněm nemoci, přestože nárok na ni by měli mít i lidé se středně těžkou formou," řekl webu Vitalia.cz Josef Pohůnek ze Spolku psoriatiků a atopických ekzematiků. 

[chooze:article;value:440523]

Atopický ekzém podle Moniky Arenbergerové vzniká na alergickém podkladě. "Sedmdesát procent pacientů má nějakou genetickou vlohu. Atopický ekzém se projeví v kombinaci s nějakým spouštěcím mechanismem," vysvětlila dermatoložka ve Snídani na TV Nova. 

"Je to nejčastější forma ekzému a také jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé vyhledávají dermatology," uvádí Arenbergerová. Podle všeobecného povědomí veřejnosti se atopický ekzém projevuje červenými flíčky na kůži. "Dojít ale může i k jejímu praskání a mokvání. V těch nejhorších případech postihuje kůži na celém těle," říká pro TV Nova lékařka, která působí mimo jiné ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Kožní kliniky bezplatně vyšetřují mateřská znaménka. Zájem o prevenci je enormní (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.