Norma Euro 7 by připravila o práci tisíce lidí. Kupka hledá kompromis

Tisíce lidí by přišly o práci a zdražila by se auta, a to o desítky tisíc korun. To jsou následky, které by přišly po zavedení emisní normy Euro 7 v její současné podobě.

"Kdyby došlo k jejich zdražení, znamenalo by to vážný problém pro mobilitu nižších, středních vrstev, ale ve výsledku celé společnosti," upozornil Kupka. "Sám ten průmysl není v jednoduché situaci. A ještě dát takový direkt by bylo smrtící," poznamenal europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Norma Euro 7 má za cíl především omezit zplodiny, které jsou vypouštěny z aut do ovzduší. Řada států včetně Česka ale vnímá limity jako nesplnitelné.

"V momentě, kdy ta norma vstoupí v účinnost, kdy bude publikovaná někdy v příštím roce, bude dejme tomu maximálně rok, asi všichni chápete, že během roku není možné připravit vozidlo, otestovat ho, sehnat veškeré díly, sehnat technologie," vysvětlil výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

[chooze:article;value:522933]

Ministr dopravy přišel s politickým řešením. Chce snížit nároky na limity emisí výfukových plynů. "V tuto chvíli ten poslední představený kompromis z pátku minulého týdne počítá se zachováním limitů na úrovni Euro 6, což byl náš klíčový požadavek," řekl Kupka.

"Španělské předsednictví zrychlilo proces projednání návrhu legislativy Euro 7 na úrovni Rady EU. Proces projednání Euro 7 pečlivě sledujeme," sdělil mluvčí Škody Auto Zbyněk Straškraba.

Zároveň se bude ještě v Evropské komisi diskutovat o termínech, kdy by měla norma vstoupit v platnost. O novém návrhu se bude jednat už 12. října a hlasovat by se mohlo už v polovině listopadu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.