Lidé se chtějí zbavit bolesti zad. Kvůli internetovému trendu mohou ochrnout

Novým trendem na tiktoku jsou příspěvky chiropraktiků. Videa, kde na svých klientech ukazují, jakým způsobem jim léčí bolesti hlavy či zad, mají na sociální síti miliony zhlédnutí.

Na první pohled se může zdát, že tento léčivý pohyb zvládne i amatér. Člověk si však může velice ublížit. "Špatné křupnutí vás může dostat i na invalidní vozík," řekl TN.cz chiropraktik Vinci László.

@rossmanscrunchycracking Bah, humbug! #neckcrack #neckcracks #neckcracking #crackingneck #poppingsound #crackingbones ♬ original sound - rossmanscrunchycracking

Vosk na obličej

V roce 2021 byla tiktokovým trendem videa zobrazující celoobličejovou depilaci. Ve videích údajní odborníci zalijí klientům celý obličej, včetně očí a uší, zeleným depilačním voskem. Po zatuhnutí jim vosk sloupnou a spolu s ním i všechny chloupky a další nečistoty.

"Jedná se o traumatizující proces pro pokožku, může dojít k podráždění či zanícení pokožky," uvedl dermatolog Anjali Mahto pro New York Post. V případě špatného nanesení vosku přes celý obličej může dojít až k udušení. Vosk se totiž může dostat do dýchacích cest a následně ztvrdnout.

[chooze:article;value:516320]

​Pilování zubů pilníkem

Lidé se v rámci tohoto trendu snažili pomocí pilníku na nehty zarovnat své zuby. Jedná se o velmi alternativní verzi tzv. smaltoplastiky. Během tohoto zákroku stomatolog pacientovi odstraňuje malé množství zubní skloviny, aby změnil velikost, tvar či délku zubu.

"Při pilování zubů pilníkem může dojít k mechanickému poškození zubů, časem pak i k vážnějším problémům," upozorňuje na svém instagramovém účtu Thebentistofficial ortodontista Benjamin Winters.

Erekční krém na ústa

Tiktoker Jerry Mal se inspiroval filmem Divoký seznam a stejně jako jeho hlavní hrdinka si na rty nanesl erekční krém. Chtěl dosáhnout jejich plnějšího vzhledu. Influencer následně svým sledujícím tuto metodu doporučil.

Daily Mail v návaznosti na tuto událost zveřejnil doporučení lékařů neaplikovat erekční krémy na ústa. "Rozšíření cév a zvýšení průtoku krve může vést k trvalému poškození rtů," píše.

Nejen TikTok. Další aplikace jsou taky z Číny a mohou být nebezpečné (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.