Jeli na pomoc a zemřeli. Řečtí záchranáři zahynuli v záplavami zničené Libyi

Řekové se přesunovali z Benghází do Derny, kde se měli připojit k mezinárodnímu týmu záchranářů. Jejich autobusu vjelo z protisměru do cesty auto s libyjskou rodinou, uvedla BBC.

Podle Othmana Abdeljalila, ministra zdravotnictví ve vládě, která kontroluje východ země, zahynuli čtyři řečtí záchranáři. Řecká strana informuje o třech mrtvých a dvou pohřešovaných. Sedm záchranářů převezli do nemocnice v kritickém stavu. Celkem jelo v autobuse 16 záchranářů a tři tlumočníci.

V protijedoucím autě zahynuli dva z pětičlenné libyjské rodiny, zbylí jsou vážně zranění.

[chooze:article;value:521978]

​Ve zdevastovaném přístavním městě Derna, nad nímž se při bouři a záplavách protrhly hráze dvou přehrad, působí záchranářské týmy z Řecka, Turecka, Egypta, Itálie či Francie. Počet obětí byl původně vyčíslen na 11 300 a 10 tisíc pohřešovaných. OSN podle CNN v neděli zrevidovala odhad na čtyři tisíce mrtvých a devět tisíc pohřešovaných.

Situaci ve stotisícovém městě, kde zmizely pod vodou celé čtvrti, komplikuje rozdělení Libye. Východ země ovládá vláda v Benghází s podporou Egypta, západ pak vláda s podporou OSN sídlící v Tripolisu.

V Derně je zničená infrastruktura, šíří se nemoci z kontaminované vody a mrtví jsou pohřbíváni do masových hrobů. Voda navíc vyplavila nášlapné miny, které nastražili bojovníci v letitém konfliktu.

Prokuratura zahájila vyšetřování příčiny protržení přehrad, informovala agentura AP. Zabývá se rovněž kontrolou hospodaření s penězi, které putovaly na údržbu vodních děl ze 70. let minulého století. Starosta města byl do skončení vyšetřování zbaven funkce.

Podívejte se na páteční reportáž o záplavách:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.