Ceny energií pro letošní zimu jsou nejisté. Může s nimi zamávat počasí

Podle odborníků trh s energiemi zůstává poměrně citlivý. "Na cenu zemního plynu i elektřiny v České republice působí nejrůznější události nejen v Evropě, ale i na druhém konci světa. Příkladem může být deklarovaná stávka ve zpracovatelském závodě na zkapalněný plyn v Austrálii, která vychýlila evropskou cenu zemního plynu," vysvětluje Jiří Matoušek, marketingový ředitel a člen představenstva společnosti Centropol.

"Austrálie patří k největším světovým exportérům plynu. Hrozba stávky a riziko omezení dodávek tak okamžitě vyvolaly zvýšenou poptávku po plynu, což krátkodobě zvýšilo jeho cenu. Proto je před zimní sezónou tak důležitý stav plynových zásobníků, které jsou v České republice naplněné na téměř 96 procent a celkově v EU se blíží 94 procentům své kapacity," dodal. 

[chooze:article;value:521755]

​Objem českých zásobníků vystačí přibližně na tři zimní měsíce, pokud nepřijdou extrémní mrazy. Rozhodně je proto namístě pokračovat v úsporných opatřeních a hlídat si spotřebu zemního plynu i elektřiny. Zásadní zásahy, jako je výměna netěsnících oken, zateplení fasády, nebo dokonce změna způsobu vytápění, by ideálně měly být realizovány mimo topnou sezónu, a jejich čas se tak zvolna naplňuje.

Přichází ale chvíle na kontrolu otopné soustavy včetně spalinových cest a kdykoli je možné provádět postupnou výměnu spotřebičů za úspornější.

Prim v nákladech na energie ve většině domácností hraje vytápění a jeho intenzita se odvíjí mimo jiné i od počasí. Na otázku, jaká bude zima, spolehlivou odpověď nikdo nemá. Čím dlouhodobější předpověď počasí je, tím strměji klesá procento její úspěšnosti.

[chooze:article;value:521178]

​Aktuálně se střetávají dvě predikce, kdy jedna očekává zimu podobně mírnou, jako byla ta předchozí, druhá naopak varuje před nejstudenějším obdobím za několik posledních dekád.

Realitu během pár týdnů pocítíme doslova na vlastní kůži. Jak citelně zasáhne i naše peněženky v podobě plateb za elektřinu a zemní plyn, můžeme do značné míry ovlivnit svým chováním. Už teď je ale jisté, že snižovat spotřebu energií se vyplatí. 

Spočítejte si, na kolik vás může ročně vyjít vytápění: 

Během letošního srpna řada dodavatelů stále snižovala ceny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.