Blokády v New Yorku a Berlíně, poničená Brandenburská brána. Klimaaktivisté řádili

[chooze:gallery;value:33295]

​Klimatičtí aktivisté v neděli v New Yorku protestovali za ukončení používání fosilních paliv ve světě. Pobouřilo je i rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena, který schválil projekt Willow týkající se těžby ropy na Aljašce.

"Všichni jsme tu z jediného důvodu. Abychom skoncovali s fosilními palivy na celé planetě," uvedla podle deníku The Guardian americká demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová. Podle ní se klimatické hnutí musí stát tak velkým a radikálním, aby nebylo možné ho ignorovat. Aktivistů se v New Yorku údajně sešlo 50 až 75 tisíc. Policie ale přesný počet účastníků nekomentovala.

Aktivisté v neděli zanechali stopu i v Berlíně, když oranžovou barvou poškodili Braniborskou bránu. Jejich akce pokračovala pondělním zablokováním více než 20 ulic v německém hlavním městě.

[chooze:article;value:514704]

Protestující z hnutí Poslední generace si sedli na silnice poblíž výjezdů z dálnic a vjezdů do hlavního města, uvedl web Berliner Zeitung. Řada z nich se k vozovce dokonce přilepila. Do ulic tak vyrazilo přibližně 500 policistů, kteří se snažili situaci co nejdříve vyřešit. Na některých místech aktivisty ze silnice odnášeli.

"Ve Spandau naši kolegové zasahovali, když se muž snažil odtáhnout z ulice další osobu. Chápeme, pokud vás protesty rozčilují, ale prosíme, nezasahujte, nebo se dokonce neuchylujte k násilí. Naši kolegové přijedou na místo co nejdříve," upozornili berlínští policisté na sociální síti X.

Majitele známé aerolinky zaskočily aktivistky. Dostal dortem do obličeje:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.