V Česku přibývá psychicky nemocných. Spouštěčem mohou být i spory v rodině

Vypadá to, že psychická onemocnění se stávají morem jednadvacátého století. Na řadě lidí napříč generacemi se podepisuje jakýsi trend dokonalosti – tedy v práci, ve vztahu a doma odvést 100% výkon a do toho mít čas se ještě věnovat sebevzdělávání a koníčkům. Přispívají k tomu třeba i sociální sítě.

"Asi největším spouštěčem anebo důvodem je chronický stres, ve kterém žijeme a který si často ani moc neuvědomujeme. Je to jedna z věcí, která provází moderního člověka v posledních dekádách. Takže to souvisí často s věcmi, které nejsou na první pohled vidět, ale které nás v součtu zatěžují tak, že to duševní potíže vyvolává," vysvětlil psychiatr a náměstek pro oblast duševního zdraví v Centru duševní rehabilitace Beroun Martin Hollý.

Nejčastější diagnózou je podle lékařů celosvětově úzkost a deprese. Právě ta se nevyhnula ani sedmadvacetiletému Pavlovi. "Neměl jsem chuť nic dělat a nedělalo mi radost víceméně nic," přiznal štábu televize Nova.

[chooze:article;value:515679]

​"Tou populací se doslova prohnaly dvě velké krize, jednak ta covidová a jednak ta ekonomická spojená s úzkostmi a hrůzami války, na které jsme vůbec nebyli připraveni. Myslím si, že to skutečně zasáhlo všechny vrstvy společnosti," uvedl psycholog Tomáš Morávek.

V Česku tak podle dat psychika už trápí každého třetího z nás a podle odborníků onemocnět může úplně každý. Někdo k tomu má prý větší a někdo menší předpoklady. Spouštěčem může být klidně i ostřejší hádka mezi sousedy nebo v rodině.

"Historicky stále vládnou problémy ve vztazích s lidmi. A ty se poté promítají do různých potíží. Někdo je z problémů ve vztazích s lidmi úzkostný, někdo prostě může upadat do agresivních stavů," vysvětlil psycholog Karel Humhal.

"Projevit agresivitu ve společnosti se stává jakousi možností, standardem. Není tady někdo, kdo by byl schopen nás pokárat," uvedl psycholog Petr Šobra. Podle odborníků psychických problémů v populaci bude i nadále přibývat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.