Teplé počasí přeje hlavně zahrádkářům. Radost mají ale i provozovatelé koupališť

Volný víkend a hezké počasí. Ideální kombinace. V Praze se na hladině Vltavy objevily lodičky i šlapadla. "Možná je to už jeden z posledních víkendů, tak jsme si to chtěli užít," řekli štábu televize Nova jedni z návštěvníků.

A radost mají i půjčovny. "Tenhle víkend ještě vyšel poměrně hezky, jsme za to rádi, ale přes víkend to bývá lepší než v týdnu," uvedl Ondřej Beneš z půjčovny lodí a šlapadel Slovanka. V polovině září není obvyklé ani otevřené koupaliště v Podolí.

Na své si dnes přišli také turisté. Plno bylo třeba na Pustevnách v Beskydech. "Přítelkyně je těhotná, už vybírá poslední měsíc dovolené. Je furt doma zavřená, tak jsme chtěli někam vyrazit," prozradili výletníci. "Počasí je dneska krásné, přeje takovým výletům a užíváme si to," dodali další lidé, kteří se na Pustevny vypravili.

[chooze:article;value:521525]

​Počasí si pochvalují i zahrádkáři. Nejvíc prý přeje zelenině, a to hlavně okurkám nebo rajčatům. "Lilky vypadají velmi solidně. Normálně už to touhle dobou chytalo plíseň, teď ještě hezky kvetou a dozrávají," řekl Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

Letošní září se vydařilo i z pohledu meteorologů. "První polovina byla nejenom výrazně teplotně nadprůměrná, ale i bohatá na sluneční paprsky," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. A teplo a slunečno si budeme užívat i nadále. Čekat prý můžeme i tropické teploty.

"Ještě nejbližších sedm dnů bude na území Česka teplotně výrazně nadprůměrných. I nadále očekáváme letní, v pondělí dokonce tropické teploty, kdy rtuť teploměru bude atakovat 30 stupňů Celsia. V úterý ale budeme vytahovat deštníky. Ojediněle se mohou vyskytovat bouřky," dodala Honsová. Přeháňky se mohou objevit i v dalších dnech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.