V Indii se šíří smrtící virus Nipah. Léčba neexistuje, zavírají školy

Kérla je malý stát v jihozápadní Indii. Nyní se k němu upíná pozornost kvůli šíření viru Nipah. Podle prohlášení na instagramu už zemřeli dva lidé. Zdravotníci proto pozorují 700 osob, které byly s nakaženými v kontaktu. K zastavení šíření má pomoci mimo jiné zavírání škol.

​V pobřežním státě s necelými 32 miliony obyvatel se jedná podle CNN už o čtvrtou epidemii stejné nemoci od roku 2018. Před pěti lety zemřelo 17 lidí.

[chooze:article;value:517870]

Virem se podle Světové zdravotnické organizace mohou lidé nakazit od zvířat či od dalších lidí. Nebezpečné mohou být také kontaminované potraviny.

Nástup nemoci bývá nenápadný a projevuje se bolestmi hlavy s únavou, nečekaně rychle se ale může dostavit kóma. To může být doprovázeno akutním respiračním syndromem a smrtelným zánětem mozku. Smrtnost je mezi 40 a 75 procenty. Žádná léčba ani vakcína neexistuje, možná je pouze podpůrná péče.

Podle českého Státního zdravotního ústavu je inkubační doba čtyři až 18 dní a Indie není jediným státem, kde se nemoc šíří. Výskyty jsou známé též v Bangladéši. Původce viru byl popsán už v roce 1999.

Největší epidemie svrabu v Česku za 30 let. Nemoc trápí nejvíce seniory a mladé (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.