Víte o hrdinovi ve svém okolí? Nominujte ho na Cenu Michala Velíška

Máte možnost upozornit na příběhy hrdinů ze svého okolí. Nominujte na Cenu Michala Velíška někoho, kdo se nenechal zaskočit okolnostmi a aktivně někomu pomohl, i když mu třeba hrozilo nebezpečí. Formulář k nominaci najdete na těchto stránkách. Příběhy hrdinů tam můžete posílat až do 1. října.

Toto ocenění připomíná památku Michala Velíška, střihače televize Nova, který byl tragicky zastřelen odpoledne 13. září 2005 v Praze. I přesto, že měl v kočárku maličkou dcerku, neváhal nabídnout pomoc neznámé dívce, kterou na lavičce v parku obtěžoval muž. Michal netušil, že muž má u sebe střelnou zbraň a že za odvážný čin zaplatí životem. A právě na základě tohoto příběhu uděluje Nadace ADRA společně s TV Nova od roku 2006 Cenu Michala Velíška.

​Během 17 let lidé poslali přes tisícovku příběhů statečných lidí. Nominační výbor z nich vybral 58, v nichž se v roli náhodných zachránců ocitli lidé všech věkových kategorií. Každoročně se mezi nominacemi objevují také příběhy dětských zachránců ve věku do 15 let. Těchto malých hrdinů bylo celkem nominováno 164.

[chooze:article;value:475207]

Nominace můžete posílat celoročně, za pár týdnů ale končí možnost nominovat do tohoto ročníku. "Chceme poděkovat nejen všem těm, kteří se stali zachránci, ale také těm, kteří nám poslali jejich příběhy prostřednictvím nominací. Děkujeme, že nezůstáváte lhostejní. Bez vás by Cena Michala Velíška nemohla trvat již 18 let," uvedl Vítězslav Vurst, čestný předseda výboru Ceny Michala Velíška.

"Jsme pyšní na to, že můžeme pokračovat v odkazu našeho kolegy Michala Velíška tím, že každoročně představujeme příběhy statečnosti a lidskosti, a to už 18 let. Těšíme se na další inspirující příběhy hrdinství a odvahy, které nám přinesou letošní nominace," doplnil marketingový ředitel TV Nova Jakub Strýček.

Jak postupovat?

Nominovat můžete dospělé i děti, kteří nezaváhali, a bez ohledu na důsledky pomohli lidem, kteří byli fyzicky napadeni, topili se, uvízli v hořícím domě, havarovali, utrpěli úraz nebo kolaps a další. Podmínkou nominace je, aby zachránce nebyl profesionál, tedy lékař, zdravotník, policista, voják, záchranář, hasič, včetně dobrovolných. Další kritérium vyžaduje, aby se událost stala na území Česka v období od 13. září 2022 do 12. září 2023. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.