Ukrajina chce žádat o vydání uprchlíků. Potřebuje muže do války

V Česku je zhruba 90 tisíc ukrajinských mužů uprchlíků mezi 18 a 65 lety. Ukazují to statistiky ministerstva vnitra. Právě ti by teoreticky mohli pomoci své vlasti ve válce proti Rusku. Vydat je ale Česko jen tak nemůže.

"Vojenské trestné činy jsou vyloučeny z extradice podle zvláštní úmluvy, takže pokud by Ukrajina požádala na základě dezertérství nebo neuposlechnutí povolávacího rozkazu, tak by je Česká republika neměla vydat," vysvětluje právník Ondřej Preuss. 

[chooze:article;value:518965]

​Vydání připadá v úvahu jen v případě jiného trestného činu, například v souvislosti s paděláním úřední listiny. "U trestných činů, jako je korupce nebo padělání a podobně, si dovedu představit, že by mohl být takový člověk skutečně vydán a pak podle ukrajinských zákonů souzen, případně povolán do služby," doplnil právník. 

"Od loňského února evidujeme 119 případů mezinárodní justiční spolupráce s Ukrajinou. V 46 případech nás požádala o pomoc, v žádném z těchto případů se nejedná o takzvané brance na útěku nebo Ukrajince, kteří by se vyhýbali branné povinnosti," sdělil televizi Nova mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. 

Šlo většinou o Ukrajince, kteří se doma dopustili trestné činnosti jiného rázu. "Týkají se celého spektra trestné činnosti, ať už násilné nebo majetkové včetně drobnějších deliktů, jako je výtržnictví," upřesnil mluvčí. Každý případ musí přitom justice řešit zvlášť. "Vždy se žádá o konkrétního člověka. Rozhoduje o tom soud, než je ten člověk vydán," doplnil Preuss. 

[chooze:article;value:520753]

​"Musela by se posuzovat každá jednotlivá žádost. Posuzovali by to státní zástupci, následně by rozhodovaly soudy, zda je taková žádost v souladu s evropskou úmluvu či s českými zákony," vysvětlil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Kvůli tomu, že se ukrajinská armáda potýká s nedostatkem vojáků, rozvolnily tamní úřady podle Mladé fronty Dnes požadavky na bojeschopné brance. Povolávací rozkaz tak teď můžou dostat třeba i muži s nepříznakovou infekcí virem HIV nebo mírnými projevy duševních poruch.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.