Češi odjíždějí od Jadranu. A Chorvatsko začne prudce zlevňovat

Předražených je v Chorvatsku 1 300 potravin, a ministerstvo hospodářství v zemi proto požaduje přiblížení cen k jejich úrovni z prosince minulého roku. Jednání s deseti největšími obchodníky v zemi, mezi nimiž je například Lidl, Kaufland, Interspar a Tommy, by mělo proběhnout, jak informuje web dnevnik.hr, v úterý.

[chooze:article;value:519373]

Některé potraviny od začátku letošního roku zdražily opravdu výrazně. Například pětikilogramové balení brambor je ve většině velkých obchodních center dražší oproti roku 2022 až o 50 procent, podobně je na tom i mrkev. Cena červené cibule zase narostla o 73 procent.

Drahoty v Chorvatsku si všimli kromě místních obyvatel či Čechů například také Němci. "V Dubrovníku, jedné z nejoblíbenějších destinací země, stojí kopeček zmrzliny pět eur (123 Kč, pozn. red.). V Rovinji nevyniká svou přemrštěnou cenou zmrzlina, ale burger. Rekreanti za něj musí zaplatit ohromných 22 eur (539 Kč, pozn. red.)," uvádí web německé televize RTL.

Současná jednání chorvatského ministerstva hospodářství cílí pouze na potraviny v obchodních řetězcích a není jisté, jestli jejich případný pozitivní výsledek bude mít vliv i na ceny v restauracích či u různých stánků. Navíc by případný úspěch přišel až po turistické sezóně, kdy do země Češi už tolik necestují.

Rodina chtěla vyzrát na chorvatskou drahotu. Na pláž si přinesla vařič a campingové židle (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.