Psi daleko více poslouchají ženy. Důvodem je jejich hlas, zjistili vědci

Psi jsou daleko více citlivější na hlasy žen než mužů. Právě k tomuto zjištění dospěli maďarští vědci z Institutu kognitivní neurovědy a psychologie Univerzity Loránda Eötvöse v Budapešti. Své závěry následně publikovali v časopisu Communications Biology.

Experti provedli analýzu mozkových skenů. Právě ta potvrdila, že psi nás skutečně poslouchají, když s nimi mluvíme. Navíc to dělají způsobem, který se velmi podobá lidským miminkům. Ta totiž upřednostňují určité tóny.

[chooze:article;value:514342]

Kojenci jsou totiž citliví na takzvaný "baby talk". Jedná se o pronikavý a zpevněný způsob mluvy, který přehání samohlásky. Právě tato řeč podle dřívějších studií pomáhá formovat vyvíjející se mozek dítěte.

Na rozdíl od miminek ale psi nejsou vystaveni ženskému hlasu v děloze. Výzkumníci se tomu proto snažili přijít na kloub. Vycvičili 19 psů osmi různých plemen ve věku od dvou do deseti let, aby vlezli do funkční magnetické rezonance, která skenovala jejich mozek.

Zvířatům následně odborníci přehrávali tři různé typy řeči, tedy řeč zaměřenou na psy, řeč určenou lidským nemluvňatům a řeč k jinému dospělému člověku. Někdy byl mluvčím dospělý muž, jindy zase žena.

"Nakonec psi projevili větší aktivitu ve své sluchové kůře, když slyšeli přehnané hlasy, které často používáme pro domácí mazlíčky nebo kojence. A to zvláště platilo, když hovořila žena," píše portál Science Alert.

[chooze:article;value:507823]

Podle neuroložky Anny Gáborové je to způsobeno tím, že ženy mluví se psy s výraznější prozódií než muži. "Více zdůrazňují prvky řeči, jako je tón, rytmus nebo emoce," vysvětlila Gáborová.

Vědci mají dvě hypotézy pro to, jak se mohl tento lidský smysl u psů vyvinout. Buď dle nich mezi savci existuje prastará a univerzální citlivost na zvuky s vyšší výškou tónu a větší variabilitou frekvence, nebo jde o vlastnost, kterou si lidé vybírali při domestikaci u vlků. Dávali tedy přednost těm, kteří věnovali větší pozornost jejich hlasovým signálům.

Psí šampionku z Jesenicka někdo ostříhal. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.