Poslední chvíle Yvonne Přenosilové. Zdlouhavá nemoc ji srazila na kolena

V pondělí odpoledne Česko zasáhla zpráva o smrti zpěvačky a moderátorky Yvonne Přenosilové. Legendu popmusic 60. let a dlouholetou členku redakce Rádia Svobodná Evropa už delší dobu trápilo zdraví.

"Ona měla dost zdravotních problémů, včetně onkologických onemocnění. Zpěváci z té její éry, třeba Milan Drobný, kteří dodnes vystupují, se ji snažili dostat na pódium, aby někde zazpívala s nimi, ale ona už nechtěla. Poslední roky se zkrátka necítila dobře a čas trávila hlavně ve svém bytě na Vinohradech," řekl TN.cz publicista Václav Svoboda.

To potvrzuje také blízká kamarádka, sousedka a někdejší kolegyně Přenosilové ze Svobodné Evropy Hana Vejvodová. "Měla špatnou imunitu, a potom, asi dva roky zpátky, jí našli nález na plicích. Chodila pak různě na CT a ozařování. Vyrážely jsme spolu na procházky, to jí dělalo dobře," řekla pro TN.cz.

[chooze:article;value:521875]

V posledních dnech se však stav Přenosilové výrazně zhoršil. "Minulý týden ale byla velmi slabá. Už neměla sílu někam jít a věčně jen seděla na gauči. Řekla jsem jí: 'Yvo, takhle to nejde, nemůžeš takhle sedět doma, nebo už se z toho gauče nezvedneš.' V neděli se pohybovala už jen velmi stěží, spíš ležela, takže jsem jí zavolala záchranku," vzpomínala na těžké chvíle Vejvodová.

Yvonne Přenosilovou sanitka převezla do vinohradské nemocnice v neděli večer. Lékaři už jí ale nedokázali pomoci. "V pondělí odpoledne mi zavolal pan doktor z nemocnice a řekl mi, že ve 13:30 zemřela," dodala Vejvodová s tím, že podle lékařů byl příčinou smrti právě na nádor plicích spolu s infekcí – kombinace, kterou zpěvaččino tělo už zkrátka nezvládlo.

Samotná nemocnice se nechtěla ke zpěvaččině úmrtí příliš vyjadřovat. "Můžeme potvrdit, že u nás v pondělí po těžké nemoci zemřela paní Yvonne Přenosilová. Více komentovat nebudeme, nejsme oprávněni. Pozůstalým bychom rádi vyjádřili hlubokou soustrast," sdělila pouze redakci mluvčí zdravotnického zařízení Tereza Romanová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.