Home office se v Česku rozmáhá. Není vhodný pro každého, tvrdí psycholog

V roce 2019 pracovala z domova jen čtyři procenta Čechů. V roce 2022 to podle průzkumu jedné personální agentury bylo 28 procent. Zaměstnanci i zaměstnavatelé kouzlo práce z domova objevili na jaře roku 2020, kdy kvůli covidu ve velké řadě firem nebyla jiná možnost. Vyvolalo to u mnoha lidí nadšení.

S rozvolněním vládních opatření došlo ale v mnoha případech k rychlému vystřízlivění. "Nebylo to úplně nejšťastnější, protože zaměstnavatelé potřebují občas s lidmi hovořit na místě a kupodivu i zaměstnanci potřebují vidět svoje kolegy," říká generální ředitelka ManPower Group Jaroslava Rezlerová. 

[chooze:article;value:511225]

​Po skončení koronavirové pandemie se podle průzkumů firmy praly s tím, aby zaměstnance zpět do kanceláří vůbec dostaly. A podle personalistů je home office stále jedním z nejžádanějších benefitů u těch, kteří hledají nové zaměstnání.

"U nás je důležitý to, aby ta práce, kterou má zadanou, byla udělaná. Je nám vlastně jedno, jestli je udělaná z kanceláře, z domova nebo z pláže," prozradila provozní ředitelka firmy Adison Hana Křenková. 

Proti práci z domova hovoří hlavně faktor možného rozptylování. Ať už jde třeba o domácí práce nebo lákadla ve formě zábavy. Zaměstnanci toho nezřídka zneužívají. "Není vhodný home office pro lidi, kteří jsou závislí na vnějším řízení. Jakmile je někdo neřídí, nesplní ty úkoly," vysvětluje psycholog Karel Humhal. 

[chooze:article;value:473702]

​Jednou z největších výhod pro firmy je naopak to, že mohou zaměstnávat lidi i z daleka. "Určitě nelpíme na tom, aby lidi seděli každý den v kanceláři, protože někteří nejsou ani z regionu. Takže máme lidi napříč celým Českem a Slovenskem. Jednoho programátora máme například i v Japonsku," říká zakladatel a výkonný ředitel společnosti The Pay Dan Havel. 

Podle personalistů je nejčastějším modelem home offiice, že zaměstnanec tři dny v týdnu dochází do kanceláře a dva zbývající pracuje z domova.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.