Vědci vyvíjí speciální krevní test. Alzheimera odhalí za sedm minut

Vědci z univerzity v britském Exeteru přišli se zařízením, které by mohlo podle několika proteinů detekovat celou škálu nemocí, píše portál Daily Mail. Díky němu jsou schopní odhalit u pacientů například dlouhý covid, a to z jediné kapky krve.

Podle nich by navíc mohlo být v budoucnu použito k odhalení časných příznaků Alzheimerovy choroby. Odborníci by v tomto případě měřili hladiny proteinu tau. Ten totiž v mozku u pacientů s touto chorobou má nadměrné množství fosforylovaných aminokyselin. Následkem toho se molekuly proteinu v buňkách shlukují do spirálovitých vláken.

[chooze:article;value:515196]

Právě měření hladin proteinu může pomoci předpovědět nástup nemoci. Zatímco nyní se testy provádí na stolním přístroji v laboratoři, tým pracuje na novém systému, který by lidé mohli použít sami doma. Výsledky by pak zjistili během několika minut.

"Mluvili jsme o tom, že to musí být levné. Když dám dohromady výrobní linku, tak každý jednotlivý test vyjde na 10 až 15 liber (přibližně 284 a 425 korun, pozn. red.). Náklady jako u těhotenského testu," popsal profesor chemie na univerzitě Andrew Shaw.

Odborníci předpokládají, že Alzheimerova choroba by mohla být odhalena provedením krevního testu z prstu. Zapotřebí by byl však také mobilní telefon, jehož prostřednictvím by lidé po přidání chemikálií vzorek detekovali, uvedl portál Mirror.

Včasná diagnóza je u Alzheimerovy choroby důležitá a mnohdy i obtížná. Z průzkumů totiž stále častěji vyplývá, že se mnoho lidí s potížemi lékaři nesvěří. Odborníci proto doporučují jakékoliv zdravotní problémy okamžitě konzultovat se svým lékařem. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se do roku 2050 bude v Česku s demencí potýkat zhruba 280 tisíc lidí. Celosvětově je nemocných více než 44 milionů.

Lék proti rozvoji Alzheimerovy choroby je zřejmě na blízku. Vědci testují nadějný lék, více informací se dozvíte v reportáži (11/22):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.