Penicilinu je podle Válka dost. "Jen" není v každé lékárně

Česko se stále potýká s nedostatkem léků. V lékárnách chybí antibiotika jako penicilin, sirupy pro děti, inzulin nebo Endiaron. Podle ministra jich je ale na českém trhu dostatek.

"Léky jsou, problém je, že nejsou v každé lékárně, a mě to mrzí, že mi to legislativa neumožňuje, aby byly distribuovány do každé lékárny i té nejposlednější," pronesl na tiskové konferenci Válek. Podle náměstka ministra z dat vyplývá, že léků dodaných do Česka bylo dost a řada z nich nebyla dosud vydána. V některých lékárnách tak být musí.

[chooze:article;value:518923]

"V pondělí by se mělo mezi všechny distributory dostat 30 tisíc balení penicilinu. Pro naši společnost je to asi sedm tisíc balení. My nemůžeme uspokojit všechny lékárny. Je 2 600 lékáren a naše společnost dostane sedm tisíc balení, na jednu lékárnu v naší síti tak vycházejí zhruba tři balení," řekl Jan Rohrbacher, výkonný ředitel společnosti Alliance Healthcare.

Válek v srpnu uvedl, že Česko má domluvenou dodávku 130 tisíc balení penicilinu i sirupů do začátku října. Dalších 170 tisíc balení by pak mělo dorazit do první poloviny listopadu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.