Vlna veder spaluje západní Evropu, u nás budou tropy o víkendu

Azuro a tropy

Počasí do konce týdne bude v Česku psát stále podobný scénář. Po rozplynutí ranních mlh bude jasno, maximálně skoro jasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 14 °C, v údolích a dolících bude chladněji. Odpolední teploty do pátku mezi 24 až 29 °C. I poslední výstupy numerických modelů počítají o víkendu s tropickými teplotami a na počátku příštího týdne se budou odpolední teploty zastavovat až na 31 °C.

Za posledních 60 let bylo v pražském Klementinu v září pouze sedm tropických dnů. Letošní září tento počet zvýší a přepisovat budeme i tabulky teplotních rekordů. A to zejména počátkem příštího týdne. I přesto, že je tady pozdní léto, sluneční paprsky stále mají svoji sílu a nad Evropou je extrémně podprůměrný stav ozonu. Opalovací krémy by měly být hlavní denní výbavou.

Ideální čas na posílení imunity na podzim

Slunečné dny s příjemnými teplotami nás lákají ven k široké škále všech denních aktivit. Ideální jsou i pro sport – právě v tomto období je poslední šance doplnit vitamín D ze slunečních paprsků. Sport na čerstvém vzduchu výrazně zvyšuje imunitu – chrání nás také před infekčními chorobami a zlepšuje náladu.

[chooze:article;value:521150]

​V Řecku bude vydatně pršet do čtvrtečního odpoledne

Tlaková níže Daniel bude do centrální a východní části Řecka přinášet vydatné srážky do čtvrtečního odpoledne – do té doby může spadnout až dalších 300 mm. V západní a severozápadní Evropě tropické teploty zažívají už od pondělí. Nejvyšší hlásí Francie, tam se maxima zastavují i nad 35 °C, tropy jsou i ve Velké Británii a Švýcarsku. Postupně se tropické teploty rozšíří také na jih Skandinávie. Vysoké teploty sem opět přináší tepelná kupole.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.