Vodní smršť připomínající tornádo a prudké lijáky. Řecko zasáhly silné bouře

Během úterý napršelo v Řecku rekordní množství srážek. "Extrémní srážky a bouřky přináší hluboká oblast nízkého tlaku vzduchu Daniel nad Egejským mořem, která nasává teplý a vlhký vzduch," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Nejvíc zasažená je střední a severní část země.

Přívalové deště v Řecku si od pondělí vyžádaly už dvě oběti. V úterý staršího farmáře rozdrtila zeď, kterou voda protrhla ve městě Volos na východě země. Mrtvé tělo ženy hasiči pak ve středu ráno našli v zaplavené části obce v jižní části ostrova Pelion ve středním Řecku, píše řecká televizní stanice EPT News

[chooze:article;value:520971]

"V Zagoře na Pelionu za úterý spadlo 754 mm," dodala Honsová s tím, že úterní hodnoty ze severu Řecka překročily dosavadní rekord srážek za jeden den z roku 2020. Déšť a bouřky by měly v celém Řecku pokračovat až do konce týdne. Celé Středozemní moře totiž během úterý prudce zasáhl takzvaný medikán, tedy silná bouře, která je slabší verzí obávaných hurikánů. 

Ve středu zasáhly lijáky i bulharské letovisko Carevo, kde zemřeli dva tamní obyvatelé, po dvou dalších záchranáři pátrají, informuje deník La Prensa Latina. Na hranicích s Tureckem u Černého moře pak bouře v úterý večer uvěznila 12 lidí v komplexu, kde turisté bydleli v bungalovech. Tři z nich po škodách způsobených ničivou bouří zemřeli.  

Výjimečný příval srážek u pobřeží vytvořil i ojedinělé meteorologické jevy. U pobřeží ostrova Euboia zachytili návštěvníci na video dokonce silnou vodní smršť, která svým tvarem připomíná ta nejsilnější tornáda. Masivní sloup vody se po několika vteřinách roztříštil o skály. 

Řecká meteorologická agentura EMY na středu vydala další varování před vydatným deštěm a blížícími se bouřkami. Největší pozor si podle nich mají dát lidé v oblastech Thesálie, Sporady, na ostrově Euboia a východě i jihu Peloponéského poloostrova. Právě tam by neměli turisté vycházet do ulic, mají se vyhýbat při bouřkách stromům. 

[chooze:article;value:516104]

Čeští turisté uvěznění v hotelech

Extrémní počasí v Řecku ovlivňuje i plány na zářijové dovolené českých turistů. Podle českého velvyslance v Řecku Jakuba Karfíka je situace s počasím i ve středu vážná a jeho úřad s Čechy řeší, že je v některých lokalitách vyhlášený nouzový stav a dočasný zákaz vycházení. "Bouře přetrvává. Někde došlo k přerušení dopravy, pozemní i letecké a výpadkům elektrického proudu a telefonního spojení," řekl v rozhovoru pro TN Live. Každoročně v letních měsících podle Karfíka navštíví Řecko přes 400 tisíc Čechů. 

Redakci TN.cz se ozvalo několik turistů, kteří při bleskových záplavách museli zůstat v hotelech a nevycházet z nich. „Na ostrově Skiathos stále prší, je tam bouřka a ulicemi teče voda. Mosty a cesty jsou zničené a moje přítelkyně se svou matkou stále čekají na pomoc řecké vlády,“ napsal čtenář Marián M. s tím, že kvůli extrémnímu počasí obě nesmí vycházet z hotelu.

Turisty o situaci informuje řecká vláda pomocí výstrah na mobilních telefonech. "Na mobil přišla výzva v úterý v poledne, že nesmíme vycházet z hotelu a letiště je zavřené," sdělila TN.cz další čtenářka Hana, která je na dovolená na ostrově Skiathos. Dovolenou si kvůli zrušenému letu v úterý musela prodloužit a doufá, že z hotelu odletí, protože některé cesty na letiště podle ní byly zavalené po sesuvech půdy. 

Záběry českých turistů, kteří jsou uvězněni v hotelu v oblasti Platania, ve střední části Řecka:

​I ti zkušenější hodnotí počasí v tomto týdnu jako výjimečně špatné. "Od pondělka s malými přestávkami silně prší, což v tomto období nebývá běžné. Do Paralie, kde žije moje sestra, jezdíme už 25 let," popsala pro TN.cz turistka Ivana, která pobývá v letovisku ve středním Řecku. 

Letos si půjčili auto, aby oblast kolem hory Olymp procestovali, kvůli dešti už ale na plánovaná místa nemohli a vydali se pouze na krátký výlet do centrální Makedonie. V hotelu podle ní problémy s rušením plánů řeší i další hosté. "Ostatní turisté, kteří jsou převážně z Rumunska a Bulharska, jsou pochopitelně otrávení, někteří předčasně odjíždějí domů hlavně kvůli malým dětem. Ve městech špatně odtéká kanalizace, takže se brodíte v obřích loužích," popsala situaci. 

Přívalové deště do Řecka přišly poté, co hasiči týdny bojovali s ničivými požáry na severovýchodě země. Na místě stále ještě zasahují i české jednotky, které by tam měly zůstat až do příštího týdne. 

Obří vodní smršť. Čech u chorvatského pobřeží natočil přírodní úkaz (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.