Spojenec Ruska se od něj odvrací čím dál víc. Pozval si americké vojáky

Rusko si dlouhá léta i po pádu Sovětského svazu drželo významný vliv u svých sousedů. Mezi Ruskem a řadou postsovětských států dodneška probíhá čilá spolupráce. Rusko ale svůj vliv u těchto států postupně ztrácí.

Svědčí o tom i plány, které má Arménie. Země na Kavkaze je jedním z nejtěsnějších spojenců Ruska. Je členem Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO), což je vojenské spojenectví části postsovětských států. Armády obou států těsně spolupracují. Rusko navíc Arménii několikrát podpořilo v konfliktech proti sousednímu Ázerbájdžánu.

Jenže nyní Arménie učinila nečekaný krok. Naplánovala totiž mezinárodní vojenské cvičení, kterého se nebude účastnit nikdo jiný než úhlavní nepřítel Ruska – Spojené státy. Cvičení s názvem Eagle Partner 2023 je už za rohem.

[chooze:article;value:505884]

Cvičení se bude konat na území Arménie od 11. do 20. září. "Smyslem cvičení je zvýšit vzájemnou schopnost spolupracovat mezi jednotkami, které se účastní zahraničních mírových misí. Bojové síly si zároveň procvičí taktickou komunikaci," stojí na stránkách arménského ministerstva obrany.

Navíc nemá jít o poslední takovou spolupráci. V pondělí arménský náměstek ministra zahraničí Vahan Kostanjan reagoval na slova rakouského politika Günthera Fehlingera, který Arménii žádal, aby opustila CTSO a vstoupila do NATO. Fehlinger je známý svým lobbingem pro vstup zemí jako Ukrajina, Arménie, Kosovo či Albánie do NATO.

Arménie se však do Severoatlantické aliance zatím nechystá. "I tak je ale Jerevan připraven pokračovat ve spolupráci s touto organizací," řekl podle agentury Arka Kostanjan.

Není to poprvé, co si ruští spojenci pozvali americké vojáky na společné cvičení. V roce 2019 se konalo rozsáhlé cvičení s názvem Steppe Eagle 19, kterého se společně s americkými, britskými a tureckými vojáky účastnily také armády Kazachstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Kazachstán a Tádžikistán jsou přitom stejně jako Arménie členy CTSO.

Europoslanci nechtějí Rusko a Bělorusko na OH v Paříži. Sepsali petici:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.