Čechů s psychickými problémy výrazně přibývá! Psychologů je ale málo

Problémy s duševním zdravím musela řešit i slečna z Prahy. Pomoc vyhledala, protože zažívala úzkostlivé stavy. "Ano. Je pravda, že jsem navštěvovala psychologa, bylo to zhruba v mých 21 letech z důvodu toho, že jsem ukončila dlouholetý vztah a měla jsem pocit nějakého vnitřního selhání. Docházela jsem tam asi rok," vysvětlila dotyčná.

Pro pacientku byl však problém psychologa sehnat. "Obrátila jsem se zhruba asi na tři a většina byla vytížená, že mě nemohli přijmout. Určitě bych řekla, že na tom psychickým stavu tehdy se podepsalo i to okolí pracovního života," myslí si žena.

[chooze:article;value:521115]

"Jedna z příčin, proč lidé chodí k psychologům a psychiatrům, je ta, že je to dostupnější služba, než byla před lety. Ten druhý důvod, řekl bych, je ten, že doba je čím dál tím složitější a teď je doba hodně nepříznivá pro takový spokojený, klidný život," myslí si psycholog Karel Humhal.

Péče o duševní zdraví by podle odborníků neměla být tabu, stále jsou ale tací, kteří se zdráhají pomoc vyhledat. "Fakt je ten, že se řada lidí bojí promluvit o těch problémech, svěřit se s nimi," doplnil Humhal.

"Myslím si, že ti lidé potřebují pomoc, protože jinak dělají věci, které by třeba normálně neudělali," je přesvědčený jeden z dotázaných. "Spousta mých kamarádů chodí na terapie a k psychologovi. V dnešní uspěchané době se vlastně ani není čemu divit," dodal další. Podle statistik z března letošního roku ordinuje v Česku 1550 klinických psychologů, potřeba jich je ale jednou tolik.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.