Poslanci bojují o konsolidační balíček. Babiš hovoří už více než tři hodiny

V Poslanecké sněmovně začala další schůze. Poslanci projednávají řadu zákonů a část z nich je předmětem vleklých sporů mezi vládní pětikoalicí a opozičními stranami.

Na prvním místě je takzvaný konsolidační balíček, kterým chce vláda ozdravit stav veřejných financí. Kontroverzní úpravy zákona už dříve byly předmětem rozsáhlých opozičních obstrukcí, které trvaly i několik dní.

[chooze:article;value:519703]

Součástí balíčku, který jde do druhého čtení, jsou například změny v sazbách DPH, kde mají místo tří sazeb být jen dvě ve výši 12 a 21 procent, navýšení firemních daní nebo snížení národních dotací.

Opozice s vládním návrhem ostře nesouhlasí. Jen během této schůze chtějí poslanci stran ANO a SPD podat dohromady více než 65 pozměňovacích návrhů. "Vláda může šetřit i jinde a jinak," tvrdil poslanec a předseda SPD Tomio Okamura.

Obstrukce opozičních politiků tak podle očekávání opět začaly. Předseda ANO Andrej Babiš vystoupil jako první řečník s přednostním řečnickým právem. Od 14 hodin, kdy schůze začala, nikoho nepustil ke slovu. Prohlásil, že představí 8 pozměňovacích návrhů pro konsolidační balíček.

[chooze:article;value:519069]

K tomu se ale zatím nedostal. Ve svém proslovu kritizoval současnou vládu i příslušníky vládních stran, útočil také na média, která jsou podle něj zaujatá vůči ANO i Agrofertu. "Premiér Fiala se rád vymlouvá na Ukrajinu. Přestaňte se vymlouvat na Ukrajince, beztak nevíte, kolik jich tady doopravdy je," prohlásil Babiš.

Na programu schůze jsou kromě kontroverzního konsolidačního balíčku desítky návrhů na novelizaci zákonů. Mezi nimi je například návrh na zavedení práva na platbu v hotovosti do Listiny základních práv a svobod nebo úprava ústavního zákona, která by rozšířila vládní pravomoci ohledně vysílání českých vojáků do zahraničí.

[chooze:minuta;value:8c9f69c7-4e75-4d95-9413-7b01d171a193]

Podívejte se na reportáž o nadcházejícím boji ve Sněmovně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.