Češi chudnou nejvíce v historii! Mzdy se propadají, ceny ale extrémně rostou

Reálná mzda Čechům klesá rekordně dlouho, už sedmé čtvrtletí v řadě. Firmy zaměstnancům sice přidávají a průměrná mzda stoupá, v kontextu s dvoucifernou inflací ale chudneme.

"Chováme se podivně, jako zákazníci a jako zaměstnanci. Neumíme si říct o zvýšení mzdy, a proto ty firmy brutálně zdražují. A my si to necháme líbit," uvedla analytička webu Echo24 Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:504524]

Pro představu se pojďme podívat, o kolik méně než v předchozích letech si mohou Češi cokoliv dovolit. Pro srovnání reportérka TV Nova vybrala několik běžných potravin, jako je mléko, vejce, bílý jogurt, chleba, brambory, kilo cukru a vepřovou pečeni.

V průměrných cenách tento nákup na konci roku 2020 vyšel na celkem 254 korun, dnes je to 372 korun. Pokud byste si ho na konci roku 2020 pořídili z tehdejší průměrné mzdy, která byla 38 525 korun, mohli jste si ho koupit celkem 151krát. Dnes si ho za průměrnou mzdu pořídíte jen 116krát.

​"Na takovou úroveň kupní síly, na jakou jsme byli zvyklí ještě v roce 2021, se dostaneme nejdříve za tři roky. I když nám v příštím roce bude inflace klesat, tak ten propad, který máme za sebou, byl tak hluboký, že to bude trvat celé roky," sdělil ekonom Petr Dufek.

Průměrná inflace byla loni 15 %, tedy vůbec nejvíc od ekonomické transformace na začátku 90. let. "Inflace ve zbytku letošního roku bude klesat jen velmi pomalu. Ona je to taková statistická hra s vysokým základem z loňského roku. Takže to číslo momentálně klesalo rychle, ale v závěru letošního roku nám de facto inflace vzroste. Začne se tam propočítávat i ten vliv energetického tarifu," doplnil Dufek.

[chooze:article;value:514940]

Vládní pomoc domácnostem totiž v prvních třech měsících letošního roku snížila ceny energií a tím i inflaci. Příští rok se tak v lednu, únoru a březnu bude v meziročním srovnání růstu cen vycházet z nižších hodnot, a to navýší inflaci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.