Studenti některých fakult získají kredity, když začnou sloužit v armádě

Za účast na výcviku v aktivních zálohách armády mohou studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) získat od nového akademického roku část volitelných kreditů.

"Fakticky jde o analogii praktických stáží. V tomto konkrétním případě student splní předmět po absolvování alespoň sedmi dní výcviku jako člen Aktivních záloh Armády České republiky. Kurz odpovídá třem kreditům," řekla mluvčí FSV UK Klára Hyláková.

[chooze:article;value:520033]

"Není to zase tak moc, ale je to právě tolik, kolik ten čas na výcviku zabere, protože kredit odpovídá určité časové dotaci na studium. Jestliže ideální semestr je 30 kreditů, právě ten jeden týden, který ten student stráví na cvičení, je zhruba desetina," vysvětlil Tomáš Kučera z Katedry bezpečnostních studií FSV UK.

Přestože jde o iniciativu Fakulty sociálních věd, mohou si předmět zapsat všichni studenti Karlovy univerzity napříč fakultami. Generální štáb Armády České republiky doufá, že se k nim přidají i některé další vysoké školy.

"Tohle je zcela iniciativa univerzity, tedy oni od nového akademického roku nabízí tuto možnost jako volitelný předmět. Tento návrh velice vítáme a doufáme, že i další univerzity se připojí," uvedla Magdalena Dvořáková, mluvčí Generálního štábu AČR.

[chooze:article;value:517783]

Iniciátoři projektu z FSV UK odhadují, že na jejich domácí fakultě půjde o nízké desítky studentů. "Mezi našimi studenty je celá řada záložáků, kterým bychom rádi tímto vyšli vstříc a usnadnili jim službu v aktivních zálohách během studia," dodal Kučera.

"V současné době máme 4 300 vojáků aktivní zálohy a stále poptáváme zájemce," vzkázala Dvořáková.

Ten, kdo by nechtěl rovnou vstoupit do aktivních záloh, má možnost absolvovat jednorázové dobrovolné vojenské cvičení nebo se nechat zapsat na seznam dobrovolníků, které by armáda využila v případě zhoršení bezpečnostní situace.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.