Češi šetří na potravinách. Za jídlo utrácíme 3 500 korun měsíčně

Zhruba 3 500 korun. Právě tolik podle průzkumu měsíčně za jídlo průměrně utratí každý z nás. V evropském žebříčku nás to tak řadí na 26. místo. Nejvíc, tedy téměř 8 000, sice utratí Švýcaři, podle ekonomů ale také víc vydělávají.

Potraviny a nealkoholické nápoje u Čechů tvoří zhruba 16 procent všech výdajů. Podle mezinárodního průzkumu jsou na tom nejlépe Američané a Singapurci, naopak nejvíc nákup potravin bolí Nigerijce a situace se v poslední době zhoršila i v Argentině.

"Všechno tu zdražilo dvojnásobně, nejhorší to je ale asi u potravin," říká Franco Peralta, obyvatel Argentiny. "Zdražilo maso, ale i zelenina. Jenže s mým rozpočtem si nemohu dovolit vysoké výdaje za jídlo, a tak žiji velmi skromně," dodala Florencia Galerová.

[chooze:article;value:520611]

Takovému scénáři některé státy chtěly zabránit. Třeba naši polští sousedé prodloužili nulovou DPH u řady základních potravin, a to až do konce roku.

"Lidé ve velkém začali nakupovat v zahraničí, a to nejen potraviny, ale různé spotřební zboží, ale jezdí tam třeba i k zubaři, nakupují pohonné hmoty a vláda reaguje tak, že uprostřed roku zvedne spotřební daň na naftu," podotkla poslankyně Alena Schillerová (ANO).

Podle ekonomů jsou v Česku ceny řady potravin stále vysoké, i když by to tak už být nemělo. "Vidíme velmi pozvolný pokles cen u potravin, přestože cena potravinářských komodit na světových burzách klesá a přestože náklady na energie klesají. Vzhledem k tomu vývoji situace bychom měli vidět svižnější pokles cen," uvedl ekonom Pavel Peterka.

[chooze:article;value:520613]

"V našem konsolidačním ozdravném balíčku se DPH u potravin snižuje z patnácti procent na dvanáct procent a to musí vést ke zlevnění potravin," věří premiér Petr Fiala (ODS).

"Potraviny dává většina zemí do své nejnižší sazby, ale tu my máme už teď nejvyšší v EU," upozornil ekonom Petr Bartoň.

České domácnosti ve větším městě po zaplacení všech výdajů průměrně zůstane zhruba šest tisíc korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.