Vládních úspor se bojí drtivá většina Čechů. Nejvíce jim nahání strach vyšší DPH

[chooze:gallery;value:33104]

Kvůli strachu o své finance dvě třetiny Čechů šetří na energiích a 60 procent na potravinách. Ukázal to průzkum agentury Ipsos, jehož výsledky firma v sobotu sdílela v tiskové zprávě.

Vládní úspory jsou pro Čechy novým strašákem. Obává se jich 81 procent dotázaných. Tři čtvrtiny mají velké obavy z navyšování DPH u některých produktů, skoro polovina má pak strach z dopadu zvýšení daně z nemovitosti.

"Konsolidační balíček vnímá mnoho Čechů jako další věc, se kterou se musí finančně vyrovnávat. 8 z 10 respondentů stále vnímá dopady inflace na své finance," poznamenal hlavní ekonom společnosti Radomír Jáč. 

[chooze:article;value:519703]

Stále méně Čechů má naopak strach z vysokých cen energií. Ještě minulý rok se ho obávalo 45 procent respondentů, nyní už jen čtvrtina. "Celková inflace ale stále zůstává problémem," upozornil Jáč.

V reakci na zdražování i možné dopady konsolidačního balíčku tak Češi začali šetřit. Kromě omezování spotřeby energií a snižování výdajů na jídlo chodí méně do restaurací či například ruší předplatná streamovacích služeb.

[chooze:article;value:519024]

"Pozitivní je naopak to, že stále jen malé procento Čechů šetří na svých dětech. Pouze pět procent respondentů uvedlo, že šetří na školní výbavě svých dětí, na volnočasových aktivitách svých dětí poté šetří pouze sedm procent Čechů," sdělil Jáč.

Průzkum probíhal mezi 21. a 23. srpnem. Zúčastnilo se ho 1 050 respondentům od 18 do 65 let.

Konsolidační balíček od představení kritizují odbory i opozice. Podle vlády i většiny ekonomů je ale nutný vzhledem k vysokému schodku rozpočtu.

Opozice dál kritizuje konsolidační balíček. Nebude stačit, tvrdí pak Rusnok (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.