Ceny energií před topnou sezonou: Ke zlevňování se přídává stále více firem

ČEZ

"Na začátku roku jsme slíbili, že pokud to bude alespoň trochu možné, tak budeme pravidelně naše ceníky snižovat. Už počtvrté tak jdeme letos s cenami dolů. V polovině září zlevníme naše jednoleté, dvouleté i tříleté fixace," oznámil generální ředitel společnosti ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zákazníci, kteří si chtějí před topnou sezonu zafixovat elektřinu, mohou využít roční nabídku 3 940 korun za megawatthodinu. Na jeden rok tak bude cena o asi pětinu nižší, než je vládní strop.

Roční fixace plynu vyjde na 1 850 korun za megawatthodinu. Ceny jsou bez DPH. Podnik zatím úpravy víceletých fixací neoznámil. Nové ceníky má zveřejnit 15. září.

E.ON

"Jsem opravdu rád, že jsme mohli v letošním roce už podruhé zlevnit plyn našim stávajícím zákazníkům. Cenu navíc snižujeme ještě před začátkem topné sezony, kdy spotřeba plynu výrazně narůstá, a zlevnění se tak výrazněji promítne do faktur klientů," sdělil místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný.

[chooze:article;value:519799]

Od září tak má zákazník s běžnou spotřebou plynu zaplatit 1 918 korun bez DPH. Ceny tak podobně jako u ČEZu budou u plynu asi čtvrtinu pod vládním stropem.

Týkat by se to mělo přibližně 140 tisíc klientů. Oproti současnosti jim klesnou ceny o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak budou nižší až o čtvrtinu. V řádu týdnů prý společnost zvažuje i snížení cen elektřiny. Klienty s fixací společnost osloví s novou nabídkou.

PRE

Od 1. září razantně zlevnila i Pražská energetika (PRE). Elektřina stojí bez DPH 3 950 korun za megawatthodinu, tedy podobně jako u ČEZu. 

Zlevňuje také plyn. Většina zákazníků zaplatí bez DPH 1 740 korun za megawatthodinu. Tedy také hluboko pod vládním stropem, který je 2 500 korun. Zákazníci si tyto ceny mohou fixovat do konce roku 2024.

innogy

Od 1. října začne platit levnější ceník i pro zákazníky innogy. "V letošním roce zlevňujeme plyn už podruhé. Plníme slib, který jsme dali našim zákazníkům v průběhu roku, a pozitivní cenové efekty z klesajících nákupních cen na evropských velkoobchodních trzích promítáme našim zákazníkům do jejich koncových cen za komoditu," uvedl ředitel maloobchodu David Konvalina.

[chooze:article;value:518912]

Domácnosti, které plynem vaří, zaplatí bez DPH 2 145 korun za megawatthodinu. Ty, které ohřívají vodu, 2 075 korun, v případě vytápění je cena 2 050 korun. Měsíční náklady tak průměrné domácnosti podle společnosti klesnou o téměř 700 korun.

MND

Nové ceníky na konci srpna zveřejnila i firma MND. "MND nabízejí nyní energie s cenami již výhradně pod stropem, a to novým i stávajícím zákazníkům," prohlásil ředitel marketingu MND Jan Sýkora. "Naši nabídku energií pro domácnosti aktuálně rozšiřujeme o možnost zafixovat si cenu energií významně pod stropem až na dvě topné sezony," dodal.

Zákazníci si až do června roku 2025 mohou zafixovat cenu plynu na 1 935 korun za megawatthodinu. U elektřiny zase na 4 592 korun za megawatthodinu. Na rozdíl od ostatních společností uvádí MND ceny s DPH.  

Centropol

V rámci akci "Fixně online pro začátek na 1 rok" nabízí Centropol elektřinu za 3 850 korun za megawatthodinu bez DPH. U plynu si do konce září lidé mohou na rok fixně sjednat cenu 1 739 korun za megawatthodinu bez DPH.

Města plánují společný nákup elektřiny a plynu na roky dopředu. Chtějí energie levněji (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.