Obří peníze, jachty i armáda. Dědictví po Prigožinovi zamíří k novému majiteli

Po smrti Prigožina nastává boj o jeho soukromou armádu i majetek. Podle zdrojů deníku Wall Street Journal existuje jeden hlavní kandidát. Jde o Andreje Averjanova, který momentálně řídí tajnou operační jednotku, jež řídí zámořské mise.

Jednou z jeho akcí byla i otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie, napsal web Daily Beast. Na svědomí měl mít i výbuch skladu ve Vrběticích, uvedl portál Bellingcat.

Na to, že wagnerovce převezme, se dost možná připravoval už v červenci. V Petrohradě se tenkrát setkal s africkými spojenci Ruska. Nejspíše se tak plánovalo, že převezme operace na tomto kontinentu.

[chooze:article;value:520026]

Kromě šéfování žoldákům by mohl zdědit i spoustu peněz. V Prigožinově sídle našli už dříve miliardy rublů (stamiliony korun). Tvrdil, že patří jeho soukromé armádě, která vše platí v hotovosti. Tím pádem by měl teď peníze získat právě Averjanov. Kromě toho Prigožin vlastnil například i velké jachty a vily. I ty by mohly připadnout generálmajorovi.

Podle deníku Daily Mail choval k šéfovi wagnerovců Averjanov dlouhodobě zášť. Je taky dost možné, že smrt svého soka zosnoval. "Hodně lidí, včetně mě, si myslelo, že jeho dny jsou sečteny. Hodně se diskutuje o zmíněném jméně (Averjanov, pozn. red.). To mě nepřekvapuje," řekl zdroj z britských tajných služeb webu inews.co.uk.

Prigožina už pohřbili v Petrohradě. Začíná boj o jeho majetek (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.