Na Floridu udeří další hurikán. Místní dostali příkaz k evakuaci

Jen pár dní poté, co se Floridou přehnala ničivá bouře Hilary, se americký stát připravuje na ještě ničivější zásah hurikánu Idalia.

Ten má nyní sílu kategorie tři a dosahuje rychlosti zhruba 180 kilometrů v hodině. Brzy má ale zesílit na kategorii čtyři. Národní meteorologická služba uvedla, že místa, která hurikán zasáhne, mohou být neobyvatelná po několik týdnů až měsíců.

Obyvatelé Floridy žijící v ohrožených pobřežních oblastech dostali příkaz sbalit se a odjet. Na dračku jdou také ochranné pomůcky proti dešti. "Říkám všem, aby odešli. Jsem v tom pevná, tak to řekla vláda. Důležité je, aby lidé zůstali naživu," vzkázala policejní komisařka Sue Colsonová.

[chooze:article;value:518785]

Někteří to ale nehodlají respektovat. "Neodešel jsem kvůli hurikánu Ian a nehodlám odejít ani kvůli tomuhle. Kdokoli bude potřebovat jakoukoli pomoc, budu tady," řekla jedna z místních Whitney Jonesová.

A evakuuje se i mezinárodní letiště blízko města Tampa. "Florida čelí hurikánům často, například Katrina byla samozřejmě strašná, ale jak se blížila k pevnině, slábla. To byl takový starý způsob, jakým se bouře v severní části zálivu chovaly. Ale v poslední době jsme byli svědky toho, že spousta těchto bouří rychle zesilovala až téměř k místu dopadu na pevninu," popsal expert Phil Klotzbach z Coloradské státní univerzity.

[chooze:article;value:518715]

Idalia už zasáhla i mexické město Xalapa ve státě Veracruz a dorazila i na Kubu. Kvůli prudkým dešťům se ocitla pod vodou tabáková provincie Pinar del Rio, mnoho lidí tu zůstalo bez proudu.

Podle expertů bude situaci zhoršovat i nadcházející superúplněk, který zvýší příliv a odliv právě v době, kdy se hurikán blíží k pevnině.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.