Banky řešily rozsáhlý výpadek služeb. Šlo o kybernetický útok, potvrdil úřad

Potíže má stále Komerční banka, které mimo jiné navíc nefungují ani webové stránky. Air Bank ohlásila výpadek ve středu po deváté hodině. "Mrzí nás to, ale právě se potýkáme s výpadkem našeho mobilního a internetového bankovnictví," uvedla banka na facebooku. Po téměř dvou hodinách se podařilo bankovnictví pro klienty zase zprovoznit. 

Podle banky nešlo o útok na vnitřní systémy nebo účty klientů. "Útok spočíval v úmyslném zahlcení webových stránek obrovským počtem požadavků, které pak znepřístupnily naše stránky, a to včetně přístupu do on-line bankovnictví skutečným uživatelům," vysvětlila TN.cz mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

[chooze:article;value:517731]

Problémy měla také Fio banka. V jejím případě navíc nefungovaly kromě mobilního a internetového bankovnictví ani webové stránky. Své klienty však uklidnila, že jejich peníze ani citlivé informace nejsou ohroženy. "Aktuálně už fungují naše webové stránky a z nich i přihlášení do internetového bankovnictví nebo investiční aplikace e-Broker. Stejně tak je možné přihlásit se i do mobilního bankovnictví Smartbanking. Omlouváme se za možné komplikace a vděčně děkujeme za pochopení a trpělivost," informovala banka před polednem na sociální síti.

Nedostupné byly rovněž některé on-line služby Československé obchodní banky (ČSOB). Plně funkční nebyly ani služby České spořitelny. "V tento okamžik skutečně evidujeme delší načítání našich stránek. Pracujeme na nápravě s nejvyšší prioritou. Věříme, že brzy bude vše v pořádku. Omlouváme se za komplikace," vzkázala banka klientům na sociální síti X.

Podle Fio banky šlo o kybernetický útok. "Dle zjištěných informací jsou naše servery cílem kybernetického útoku ze zahraničí, který míří na český bankovní sektor. Proto náš web ani bankovnictví aktuálně, bohužel, nefungují," sdělila banka v odpovědích klientům.

To potvrdil také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). "Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace," řekla TN.cz mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová.

V květnu hlásila výpadek některých služeb také ČSOB. Problémy se objevovaly při platbě kartou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.