Vrásky vypovídají o tom, jací jsme. Kůže na vás prozradí povahu i nemoc

Dermatologové umí z kůže vyčíst mnohem více, než se zdá. "Kůže je zrcadlo našeho života. Může mluvit o tom, jaký máme životní styl, zda hodně spíme a hodně se smějeme. Vrásky někdy mohou být i pozitivní, o tom třeba svědčí vrásky kolem očí. Kdo je má, bývá zpravidla veselý člověk. Naštvaní lidé zas mají vrásku zlosti mezi obočím  ta mimochodem muže většinou přivádí do estetické ordinace, protože ho štve, že vypadá naštvanější, než je," vysvětlila Arenbergerová.

Často kožař může odhalit závažná onemocnění, jako jsou jaterní choroby, HIV, AIDS nebo třeba cukrovku. "Řada chorob se na kůži projeví. Mohu rozpoznat například, že má někdo jaterní onemocnění, tedy že je kůže žlutější. Když je kůže suchá a s tím je spojené vypadávání vlasů, tak to oproti tomu může být spojeno s nedostatečnou funkcí štítné žlázy," popsala.

[chooze:article;value:508314]

​Podle kůže pozná také třeba životní styl. "Vidím, zda někdo kouří, protože se tak vytváří hlubší vrásky, kůže je žlutější a může mít rozšířené póry. V mládí se to tak dobře ještě nepozná, protože ta mladá kůže má obrovskou schopnost regenerace. Ale ve věku od 40 let si troufnu říct, že z té kůže toho poznám hodně," podotkla dermatoložka.

Na Moniku Arenbergerovou upřela veřejnost pozornost, když její manžel před dvěma lety krátce řídil ministerstvo zdravotnictví. Než se vdala, pracovala v Berlíně a právě tam se s Petrem Arenbergerem seznámili. "Zpátky do Čech jsem se vracela právě proto, že jsem se vdala. V podstatě mi tehdy dal tak trochu nůž na krk, že buď se rozejdeme, nebo se vezmeme, protože jsme to táhli na dálku poměrně dlouho," prozradila.

[chooze:article;value:514887]

​Manželé působí ve vinohradské nemocnici v Praze. "Ucházela jsem se tehdy o různá místa, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady byl vypsán asistentský úvazek, tak jsem se na něj přihlásila s tím, že jsem věděla, že to není ideální. Pracovat na jednom pracovišti se svým manželem, zvlášť když byl mým šéfem," vzpomíná Arenbergerová s tím, že tam ale už zůstala. 

"Celý život mě provází, že člověk vždycky musí dokazovat to, že nepřednáším na nějakém kongresu jen proto, že jsem žena profesora Arenbergera. Nebo že pracuji na nějaké pozici, protože jsem jeho žena," uzavřela dermatoložka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.